Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і США: Білорусь зробила крок назад


Мінськ – Євросоюз та Сполучені Штати ухвалили спільну заяву про ситуацію в Білорусі, в якій засуджується надмірне насильство, що було застосоване владою Білорусі проти демонстрантів, котрі 19 грудня протестували проти нечесних виборів президента. У зверненні до офіційного Мінська держсекретар США Гілларі Клінтон та верховний представник ЄС із закордонної політики Катрін Аштон закликали негайно звільнити усіх кандидатів на президента та понад 600 активістів, арештованих після недільних подій у Мінську.

Речник МЗС Білорусі Андрій Савіних назвав реакцію на Заході на білоруські вибори та розгін мітингу протесту «надто емоційною оцінкою» та «маніпулятивним тиском» на Мінськ.

Прислуховуватися до закликів з-за кордону в Мінську наразі ніхто не поспішає, особливо нікого із переповнених тюрем тут не випускають, навпаки, затримують нових опозиціонерів.

Наразі по кримінальній справі щодо масових заворушень у Мінську 19 грудня проходить 22 особи, у тому числі 7 опозиційних кандидатів на президента. Стосовно 19 із них було ухвалено запобіжний захід у вигляді арешту. Усі вони перебувають в ізоляторі КДБ. Багато в кого із заарештованих пройшли перші допити. Під час них, за словами адвокатів, заарештовані не визнали себе винними, а два з них – кандидат на посаду президента Микола Статкевич та голова Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лябедзька оголосили голодування на знак протесту. Усім заарештованим загрожує до 15 років ув'язнення.

Щодо міжнародної реакції на події у Мінську, то тут варто згадати і заяви російського посла в Білорусі Олександра Сурікова. Він заявив, що у Росії чекали перемоги Лукашенка, але при цьому пошкодував затриманих і сказав, що перед різдвяними святами влада могла б бути більш милосердною та зм'якшити покарання заарештованим.

До Некляєва не пускають адвокатів

Незрозуміла ситуація навколо кандидата Володимира Некляєва, який зазнав травми голови під час затримання і котрого із лікарні силоміць відвезли до в'язниці.

Два дні поспіль адвокати Некляєва сидять у черзі, щоб побачити із підзахисним у слідчому ізоляторі і не можуть цього зробити з якоїсь надуманої причини: начебто у КДБ бракує приміщень для таких побачень.

Адвокати написали протест до Генеральної прокуратури на порушення закону з боку КДБ. Між тим, багато хто висловлює побоювання щодо стану здоров’я та навіть життя Володимира Некляєва. З вимогою негайно звільнити поета Некляєва звернулися численні білоруські літератори, український ПЕН-центр, а також відомий російський поет Євгеній Євтушенко.

Білоруське суспільство приголомшене

Майже два роки у Білорусі відбувалася так звана лібералізація, було звільнено усіх політв'язнів, виборча кампанія пройшла демократичніше, ніж попередні, – а тут такі брутальні події, побиття демонстрантів, сотні заарештованих, обшуки.

Але суспільство приходить до тями, організовується для матеріальної та моральної допомоги в'язням та їхнім родинам, люди збирають гроші, несуть передачі, запалюють свічки біля тюремних воріт.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG