Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині «перевірені» Різдвяні Діди дотримуються кодексу честі


Різдвяний Дід роздає ялинки морякам у порту німецького Гамбурга
Різдвяний Дід роздає ялинки морякам у порту німецького Гамбурга

Німеччина – Пухнаста біла борода, червоний кожух... Звичайно, не повинно бракувати ані рукавиць, ані шапки, ані торби з подарунками, ані дзвіночка. Так виглядає екіпіровка Різдвяного Діда (Weihnachtsmann, аналога Санта-Клауса чи Діда Мороза) в Німеччині, в першу чергу в протестантських регіонах країни – на півночі, в центрі й на сході. У цій країні існує відразу кілька професійних союзів, які суворо дотримуються спеціального різдвяного кодексу Діда Мороза.

Коли мова заходить про кодекс честі Різдвяного Діда, то йдеться не лише про правильний костюм і реквізити, а передусім про внутрішнє ставлення до цієї справи. Сваритися, курити, їсти, пити, дзвонити по мобілці – все це категорично заборонено, пояснює Штефан Кольман із Бремена. От уже дев’ять років він тренує майбутніх Дідів Морозів, намагається передати їм усі тонкощі й секрети цього чарівного ремесла.

«Найголовніше – слід любити дітей. Без такої риси не стати справжнім Різдвяним Дідом. Можливо, певним чином треба бути закоханим й у себе, вміти насолоджуватися тим, що деякий час ти перебуваєш у центрі уваги. Цьому теж треба вчитися», – каже Кольман. Він наголошує, що слід знати напам’ять імена всіх восьми оленів, які тягнуть санчата Діда Мороза, і величезну кількість різдвяних пісень і віршів.

Зайнятися такою незвичною справою, як підготовка Різдвяних Дідів, Штефана надихнув випадок. Приблизно 15 років тому в одному з бременських супермаркетів він побачив, як Дід Мороз прямо на очах у маленької дитини почав стягувати із себе бороду: у мене, мовляв, зараз перерва і нічого не знаю. Штефан донині обурюється, коли згадує про такий інцидент. Адже важливо берегти таємницю, підтримувати ілюзію чарівності, випромінювати добро й гармонію – такий обов’язок взяли на себе однодумці Штефана в Кельні, Гамбурзі, Берліні і Лейпцигу, заснувавши так звані союзи Різдвяних Дідів.

Джинси й каблучки також заборонені

У Бремені Штефан Кольман налагодив різдвяний сервіс, всі працівники якого зобов’язуються дотримуватися кодексу честі Діда Мороза. «Йому не можна вдягати джинси, на пальцях не повинно бути каблучок, і найголовніше – в жодному разі Різдвяний Дід не повинен брати в руку різку», – каже Мартін Дьосерек, колега Штефана. А от акторського таланту, здібностей психолога й готовності виконувати роль поштаря Діду Морозу не завадить.

Крім того, слід уміти досконало розподіляти час. Як розповів Штефан, за один вечір на Різдво доводиться виконувати по 10 замовлень. Причому всі німецькі родини хочуть,щоб Різдвяний Дід завітав до них на Святвечір рівно о 17:00.

Отже, Штефан Кольман готує Дідів Морозів і потім допомагає «перевіреним» колегам, для яких спеціальний кодекс є справою честі, знайти тих дітей і дорослих, які на них чекають. Не виконаними залишаються бажання тільки тих батьків, які просять, щоб казковий гість із виховною метою згадав, наприклад, про невиконані домашні завдання їхнього чада. У такому разі краще підійти до справи з позитивної точки зору й згадати, що кілька тижнів тому в дитячій кімнаті панував просто ідеальний порядок, вважає Штефан. Коли в дітей сяють від щастя очі – це найкраща подяка для Різдвяного Діда із Бремена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG