Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійна реформа: постраждають жінки і держслужбовці


Київ – У п’ятницю Сергій Тігіпко доповідав у Верховній Раді про перспективи пенсійної реформи в Україні. За словами віце-прем’єр-міністра, міністра соціальної політики, вже у перший рік проведення пенсійної реформи бюджет Пенсійного фонду додатково отримає 1,8 мільярдів гривень. Натомість українкам продовжать працездатний вік на 5 років, а держслужбовцям – на два.

За словами Тігіпка, «пенсійна реформа націлена на середню і довгострокову перспективу». Її основна мета – підняти пенсії, і зробити їх «достойними». Однак, якщо Пенсійний фонд і надалі матиме дефіцит, то ні про які підвищення пенсій для майбутніх пенсіонерів не може бути й мови.

Сергій Тігіпко запевнив, що пенсійна реформа не призведе до зниження пенсій нинішніх пенсіонерів. Усі категорії будуть отримувати ті пенсії, які вони отримували до цього. «Ніяких заходів по скороченню пенсій не передбачається. Це чітко регулюється Конституцією України», – сказав доповідач.

Тігіпко також запевнив, що працюючі пенсіонери, крім державних службовців, нічого не втратять після реалізації пенсійної реформи.

«Усі пенсіонери, які сьогодні працюють, – це близько 3 мільйонів людей, – практично не відчують змін. Закон не передбачає, що працюючі пенсіонери щось втратять», – сказав він.

Однак ті категорії, які належать до державних службовців і ті десять категорій, які до них прирівняні, під час своєї роботи отримуватимуть «пенсію, яка дорівнюватиме не 80% їхнього заробітку, а приблизно 50%».

За словами віце-прем'єра, для чоловіків збільшення віку виходу не пенсію торкнеться насамперед держслужбовців – з 2013 року він збільшиться з 60 до 62 років.

Тігіпко нагадав, що пенсійний вік, який діє сьогодні в Україні, було встановлено ще в СРСР у 1929 році. Віце-прем'єр повідомив, що наразі в Україні чоловіки, вийшовши на пенсію, живуть в середньому 14 років, жінки – у середньому 25 років. Мінімальна пенсія у чоловіків становить у середньому 1300 гривень, у жінок – 850.

«Відкупні» для вчителів і лікарів

Вчителі, медики та працівники культури, які матимуть повний пенсійний стаж, після впровадження пенсійної реформи одноразово разом з пенсією отримають ще суму, рівну 10 нарахованим пенсіям, заявив віце-прем'єр – міністр.

«Отож, у середньому, якщо вчитель сьогодні отримує приблизно 1200 гривень пенсії, коли він виходить, то отримає зі своєю пенсією ще 12 тисяч гривень», – пояснив віце-прем'єр.

Тігіпко пояснив, що цю норму введено для того, щоб прирівняти вчителів, лікарів і працівників культури до державних службовців. «Нам потрібно також стимулювати цих людей, щоб вони довше працювали», – додав він.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, С.Тігіпко заявив, що уряд не пішов на кардинальні зміни системи розрахунку пенсій для держслужбовців, оскільки і сьогодні престиж роботи держслужбовця є на недостатньому рівні.

При цьому віце-прем'єр наголосив, що пенсійна реформа значно скоротить максимальний рівень пенсії для категорії держслужбовців з високим рівнем пенсії.

Так, депутати Верховної Ради, що перебувають на пенсії, отримують сьогодні трохи більше 16 тисяч гривень. Після введення реформи для депутатів, що виходять на пенсію, максимальна стеля становитиме 12 прожиткових мінімумів, тобто, за нинішніми розрахунками трохи більше, ніж 8 тисяч гривень.

Реформу запровадять у лютому. Будуть протести?


За ловами Сергія Тігіпка, якщо вдасться реалізувати всі плани щодо пенсійної реформи, то в 2014 році бюджет Пенсійного фонду буде збалансований.

Віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що пенсійна реформа в Україні буде запроваджена не раніше як у лютому наступного року.

«Ми передбачаємо, що весь січень ми будемо проводити зустрічі, весь лютий ми будемо проводити зустрічі з фахівцями, з людьми, із представниками різних категорій професій, 16 (лютого) будуть слухання, і після цього – перше, друге читання», – сказав Тігіпко, виступаючи у Верховній Раді щодо перспектив проведення пенсійної реформи.

При цьому віце-прем’єр висловив переконання, що за два місяці вдасться переконати населення в необхідності проведення пенсійної реформи.

Зазначимо, що багато громадян України готові до протестів проти змін у пенсійному законодавстві. У разі ухвалення пенсійної реформи профспілкові лідери обіцяють не менш масштабні акції, ніж ті, що проводилися проти Податкового кодексу, заявив голова Національного форуму профспілок Мирослав Якибчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG