Доступність посилання

ТОП новини

«Укртелеком» продають без конкурсу


Київ – Сьогодні мають офіційно оголосити покупця «Укртелекому». Це підприємство держава продає без конкурсу, оскільки усі потрібні документи надала лише одна закордонна компанія, заявив голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко. Експерти пов’язують єдиного покупця із оточенням Президента Віктора Януковича. У Фонді держмайна це взаперечують.

Національну компанію зв’язку «Укртелеком» намагаються приватизувати вже шість років. Сьогодні у Фонді держмайна мали б відкрити конверти із пропозиціями покупців і провести конкурс. Однак пропозиція лише одна, а відтак конкурсу не буде, заявив днями голова Фонду держмайна України Олександр Рябченко.

«Коли один учасник – оголошується конкурс на відбір оцінювача – потрібна незалежна оцінка. Але вона не може бути меншою за 10,5 мільярдів гривень. Єдиним претендентом, який подав усі документи, виявився австрійський концерн EPIC, дочірня фірма якого 6 років діє в Україні та має назву ESU», – повідомив голова ФДМ.

Хто реальний покупець: Ахметов, Льовочкін чи росіяни?

Як пояснив Олександр Рябченко, згадана компанія є фінансовим інвестором, який вже співпрацює із телекомунікаційними компаніями Німеччини, Франції та країн Центральної Європи.

Відсутність конкурсу на таке привабливе підприємство не випадкове, вважають експерти. Зокрема, економіст Сергій Кисельов припускає, що таким чином «Укртелеком» буде перепроданий представникам українського бізнесу.

«Версій дві: або це росіяни, або Ахметов. В тих, і в тих є інтерес в цьому продажу. І це не перший випадок, коли нібито іноземні структури беруть участь у приватизації українських активів», – зауважує економіст.

Екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар називає й інших імовірних покупців «Укртелекому» в оточенні Президента.

«Є й інша версія, що покупець – голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Але мене як фахівця турбує те, що така цікава компанія продається без конкурсу. Гадаю, все зроблено навмисно, щоби показати іншим імовірним покупцям – не лізьте», – зауважує Олександр Бондар.

Натомість у Фонді держмайна виключають можливість того, що «Укртелеком» одразу ж після купівлі продадуть іншому власнику. Для цього потрібна згода Фонду, який стежить за виконанням інвестиційних зобов’язань, пояснює Рябченко.

Зв'язок компанії-покупця з іншим охочим придбати «Укртелеком», бізнесменом Ринатом Ахметовим, керівництво Фонду також відкидає. За словами Олександра Рябченка, Ахметов з невідомих причин відкликав свою заявку на конкурс. Інші компанії не встигли надати всі документи або пропонували умови купівлі, які суперечать українському законодавству.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG