Доступність посилання

ТОП новини

Справою Луценка Юлії Тимошенко пропонують тікати? (Європейська преса)


Прага – Чимало європейських видань продовжують висвітлювати тему судових переслідувань української політичної опозиції. Деякі оглядачі не виключають, що судовим «наїздом» на колишнього міністра Юрія Луценка влада Президента Віктора Януковича «пропонує» одній із лідерів опозиції Юлії Тимошенко покинути Україну. Низка європейських газет інформує про слідство німецької поліції щодо ймовірного «отруєння російських агентів», яке могло статися й в Україні. На Заході радіють за «батьківство» Елтона Джона і докоряють Україні.

Ірландська «Айріш Таймз» інформує про перебіг слідства української прокуратури у справі колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, одного з ключових соратників опозиційного лідера Юлії Тимошенко. Газета дивується з театралізованого арешту Луценка групою антитерористичного підрозділу СБУ «Альфа» і цитує документи щодо обвинувачень цього помаранчевого опозиціонера Генпрокуратурою у Києві. «Айріш Таймз» натякає на взаємну пов’язаність кримінальних справ проти Тимошенко й Луценко і цитує лідера БЮТ, котра наголошує, що «сьогодні відбувається атака проти людей, котрі протистоять нечесним і незаконним діям Януковича та його оточення», і додає, що судова кампанія проти її команди є «помстою мафії».

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що судові переслідування опозиції означають «нокаут для помаранчевих», і не виключає, що «арештом Юрія Луценка влада радить Тимошенко покинути Україну». Видання також наводить думки експертів про те, що таким чином влада намагається «фільтрувати опозицію» та витворювати таке політичне поле, де була б лише вигідна владі опозиційна діяльність, а Юлії Тимошенко натякають, що «їй ліпше виїхати з країни і не каламутити воду».

Низка західних газет інформує про відкриття німецькою прокуратурою в Берліні кримінального провадження щодо ймовірного отруєння агентами Кремля пари російських дисидентів, Віктора і Марини Шапошникових, що живуть нині в німецькій столиці. «У колишнього полковника КДБ, 58-річного Віктора Шапошникова і його дружини Марини виявлено небезпечне для життя перевищення у крові ртуті», – інформує британська «Дейлі Телеґраф». Газета також наголошує, що Калашникови мають проблеми зі здоров’ям, чоловік втрачає вагу, а його дружина не має вже половини волосся на голові. Речник прокуратури Берліна сказав газеті, що «слідство веде підрозділ, пов’язаний із політично мотивованими злочинами». На початку грудня Калашникови заявили журналістам, що «агенти Москви» отруїли їх. Вони також додали, що стали жертвами таємних нападів російських спецслужб, і це відбувалося у час, коли вони покинули Москву і тимчасово жили в готелях і приватних будинках в Естонії, Україні та Польщі. Свого часу Віктор Калашников працював в КДБ, а потім подружжя працювало якийсь час у російській «Новій газеті».

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що британська поп-зірка, 62-річний Елтон Джон став батьком, коли сурогатна мама в Каліфорнії (США) народила йому і його партнерові в офіційному шлюбі 48-річному Давидові Фарнішу сина вагою майже 4 кілограми. Ім’я першого новонародженого Елтона Джона – Захар. Низка газет також повідомляють, що Захар здоровий і батьки його «раді й щасливі». Австрійська й інші західні газети також додають, що Елтон Джон «хотів усиновити минулого року ВІЛ-інфіковану дитину з українського дитячого сиротинця, але влада у Києві не дозволила це Джону через його вік та й тому, що українські закони не визнають шлюбів між чоловіками».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG