Доступність посилання

ТОП новини

В Україні спостерігається тенденція до повернення в ЗМІ цензури – експерти


Київ – У щорічному Індексі свободи слова-2010 від міжнародної організації «Репортери без кордонів» Україна опустилась на 42 позиції й посіла 131-ше місце. У коментарі до свого Індексу свободи слова «Репортери» зазначили, що це «історично низький рейтинг» для України. Міжнародна правозахисна організація вважає, що Україна розплачується за численні факти порушень свободи слова, які поширились по всій країні з лютого 2010 року, тобто після перемоги на виборах Віктора Януковича. Крім того, в організації вважають, що в Україні спостерігається тенденція до повернення в ЗМІ цензури.

2010 рік запам’ятається, як рік зростання цензури та зменшення свободи слова. Як наслідок – в мас-медіа значно поменшало критики на адресу чинної влади.

За словами головного редактора тижневика «Український тиждень» Сергія Литвиненка, в мас-медійному просторі відбувається вихолощення об’єктивної та правдивої інформації. Він вважає, що в подачі інформації відбулися кардинальні зміни, і критика на адресу влади поступово зникає.

Цезуру на догоду владі запроваджують редактори видань

Для українських друкованих ЗМІ цей рік запам’ятається роком конфліктів, насамперед, між самими журналістами та тими, хто диктує інформаційну політику, зокрема власниками видань.

Журналісти звинувачують в цьому владу, однак, як стверджує шеф-редактор тижневика «Лівий берег», а нині заступник однієї з провладних партій Кость Бондаренко, насправді інформаційну політику замовляють самі редактори. Тоді, як журналісти боролися за свободу слова, власники видань її обмежували, зауважує Бондаренко.

Газети повинна утримувати реклама, а не власники

Мас-медіа – це галузь, котра повинна приносити прибутки, інакше вона припинить існування або ж існуватиме за рахунок дотацій певних осіб, і, відповідно, в їхніх особистих інтересах.

Відтак, на думку голови Асоціації видавців української преси Олексія Погорєлова, в Україні повинна бути законодавча база, яка сприяла б розвитку реклами, в тому числі і для друкованих ЗМІ. А її, на думку видавця, досі немає і найближчим часом, надто з введенням у дію нового Податкового кодексу, очікувати не доводиться.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG