Доступність посилання

ТОП новини

Депутати засуджують «показові репресії»


Прихильники опозиції вимагають звільнення Юрія Луценка, Київ, 4 січня 2010 року
Прихильники опозиції вимагають звільнення Юрія Луценка, Київ, 4 січня 2010 року

Апеляційний суд Києва переніс на 5 січня розгляд скарги на рішення про арешт екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Тим часом депутати Львівської та Івано-Франківської обласних рад зажадали сьогодні від Президента України Віктора Януковича, парламенту та Генерального прокурора Віктора Пшонки припинити політичний терор в Україні, зокрема, проти лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та членів її уряду.

Депутати Львівської облради засудили арешти та кримінальні переслідування екс-міністра навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, колишнього першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка, колишнього керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка та інших.

Коментуючи ухвалене звернення, лідер Львівської обласної «Батьківщини» Роман Ілик сказав: «Зрозуміло, що найбільших переслідувань сьогодні зазнають члени команди Юлії Тимошенко та безпосередньо лідер «Батьківщини», за яку в другому турі президентських виборів у лютому 2010 р. проголосувало 86 відсотків мешканців Львівщини. Тому для нас дуже важливо, що Львівська обласна рада, у якій, на жаль, не представлена наша партія, поставила чітку вимогу Януковичу: припинити політичний терор».

Ухвалення подібних звернень представники «Батьківщини» ініціюватимуть у місцевих радах Львівщини усіх рівнів, зазначається у повідомленні.

«Не заносьте політизацію в сесійний зал» – голова Івано-Франківської ОДА

З вимогою припинити політичні репресії в Україні сесія Івано-Франківської обласної ради звернулася сьогодні до Президента України і Генерального прокурора, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

У поданому фракцією «Батьківщина» і підтриманому більшістю депутатів зверненні репресії названо «показовими», які мають на меті «нейтралізувати політичну опозицію, посіяти в суспільстві страх перед державною карально-репресивною машиною та зневіру українського суспільства у своїх силах».

На думку прикарпатських депутатів, це є намаганням «режиму Януковича-Азарова» «придушити будь-який опір антинародному та антиукраїнському режимові і побудувати в Україні кадебістсько-путінську модель авторитаризму».

Ухвалення звернення проходило в дискусіях. Зокрема, голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк, який згадав, як сам зазнав політичних репресій у 2005 році, просив утриматися від «політичних емоцій і амбіцій» і «не заносити політизацію в сесійний зал». На його переконання, такі звернення – «це справа політичних сил, а не всієї громади», і громаді, «окрім шкоди», вони нічого не дадуть.

Натомість голова обласної ради Олександр Сич вважає «політично вмотивованим характер репресій», а розгляд такого звернення на сесії є виявом думки усієї громади, яку представляють депутати.

Голосування за текст звернення було поіменним. Його підтримало 68 депутатів, проти – 6, утрималися – 27 депутатів.

Розгляд апеляції Луценка на арешт перенесли на 5 січня

Суд щодо Луценка супроводжують протести

x
Суд у справі Луценка супроводжують протести
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Апеляційний суд Києва переніс на завтра, 5 січня, запланований на сьогодні розгляд скарги на рішення про арешт лідера громадянського руху «Народна самооборона, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Таким чином суддя задовольнив клопотання адвоката Луценка про те, щоб забезпечити присутність самого екс-міністра при розгляді його апеляції.

Адвокат Юрій Фомін повторив після сьогоднішнього рішення судді, що вважає арешт свого підзахисного незаконним.

Перед приміщенням Апеляційного суду Києва зібралися вранці близько тисячі активістів «Народної самооборони» і прихильників Луценка з гаслами на його захист і закликами звільнити його.

Прийшла підтримати Юрія Луценка і лідер партії «Батьківщина» та блоку свого імені, колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, в уряді якої Луценко був міністром.

Юрій Луценко і його захист оскаржують рішення Печерського районного суду Києва, який 27 грудня постановив змінити Луценкові запобіжний захід із підписки про невиїзд на утримання під вартою. Попереднього дня Луценка затримав біля його дому загін спецпризначення Служби безпеки України.

Суддя мотивував рішення взяти його під варту тим, що Луценко як обвинувачений не з’являвся до слідчого, чим порушив умови підписки про невиїзд. Луценко заявляє, що ходив до слідчого регулярно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG