Доступність посилання

ТОП новини

Біобензин – новий сорт пального – сприйняли в Німеччині неоднозначно


Німеччина – Автотуристи, які вирушають до Німеччини, незабаром на автомобільних заправках побачать новий сорт бензину – «Super E10». Однак поспішати заправляти ним машину не варто. Особливість цього різновиду пального полягає в тому, що він замість 5 містить 10 відсотків біоетанолу. Проблема полягає в тому, що не всі авто можуть перетравити такий коктейль. Крім того, критики сумніваються в його екологічності.

Перш ніж заправлятися новим видом бензину «Super E10», водіям варто дізнатися, чи не зашкодить він двигуну. За даними федерального міністерства довкілля Німеччини, 90 відсотків зареєстрованих у країні авто здатні без обмежень працювати на пальному з підвищеними домішками біоетанолу. Як правило, «Super E10» здатні перетравити майже всі авто таких марок як Audi, Ford, Opel, Volkswagen, BMW, зібрані після 1990 року; «мерседеси» можуть бути навіть ще на п’ять років старші.

І все ж таки залишається майже чотири мільйони машин, для яких нова суміш протипоказана. «Цей біобензин – агресивний. Він може пошкодити прокладки й шланги, і таким чином призвести до серйозних пошкоджень двигуна», – пояснює Дірк Кюхлер, власник однієї з берлінських автозаправок.

Навіть федеральний міністр транспорту Німеччини Петер Рамзауер радить усім, хто сумнівається, і надалі користуватися звичайним бензином із п’ятивідсотковим домішком етанолу. На німецьких заправках таке пальне називається «Super».

Наскільки екологічним є біопальне?

Підвищуючи вміст біоетанолу в бензині, німецький уряд втілює вимоги Єврокомісії. Висловлюються сподівання, що це допоможе зменшити обсяги викиду СО2 в атмосферу й знизити залежність від нафти, запаси якої поступово вичерпуються. Однак далеко не всі переконані саме в такому ефекті.

Критики сумніваються в екологічній перевазі нового пального. Вони застерігають, що для вирощування достатньої кількості рослин, із яких виробляється етанол, знадобляться величезні площі. Це може призвести до подальшої вирубки лісів і до використання з технічною метою полів, де можна було б вирощувати харчові рослини.

Крім того, цілком імовірно, що тепер слід чекати на новий стрибок цін на німецьких заправках. Принаймні представники німецького клубу автолюбителів ADAC не виключають такої перспективи.

«Виробництво Super E10 коштує більше, ніж виробництво нормального бензину. Однак нафтопереробні концерни швидше за все вдадуться до зовсім інших розрахунків, щоб дати змогу новому бензину закріпитися на ринку», – зауважує один із речників клубу автолюбителів Клаус Райндль. Він прогнозує, що подорожчає саме звичайне, а не біологічне пальне, аби в такий спосіб привчити людей до нового бензину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG