Доступність посилання

ТОП новини

Освітні програми США в Україні: плани на 2011 рік


Київ – Керівники освітніх програм США в Україні повідомляють про рекордну кількість охочих навчатися в Америці у 2011 році. Так, на одне місце для такого обміну в рамках програми FLEX претендує майже 6 українських школярів, загальне число яких сягне трьохсот. А Рада міжнародних наукових обмінів IREX прийме понад півтисячі студентів та молодих науковців із України, які навчатимуться в американських університетах.

Перш ніж школяр із України потрапить до американської школи, він проходить конкурс, на якому міжнародні експерти оцінюють рівень його знань та громадську активність. Директор програми FLEX Пітер Вондерволл каже, що цього разу на 300 місць претендували кілька тисяч школярів. Так, кількість кандидатів по Києву та області перевищила 600 осіб, хоч раніше охочих було удвічі менше. Запоріжжя встановило рекорд: там кількість конкурсантів перевищила тисячу осіб, наголошує Вондерволл.

«Перебуваючи у США, українці живуть в американських родинах, навчаються в американських школах, беруть участь у місцевих волонтерських програмах. У цілому, завдання нашої програми – поглибити культурний обмін між Україною та США, ознайомити українців із американськими цінностями та досвідом демократичного розвитку. Молодь також вивчає американську культуру і виступає посланцем української культури в Америці», – розповів Пітер Вондерволл.

При цьому, за його словами, школярі з України знайомляться не з «голлівудською Америкою», а з повсякденним життям пересічних американців. Крім того, вони набувають у США нового досвіду і нових друзів.

«Ідея була мамина, це вона хотіла, щоб я вчилася в Америці, – згадує учасниця програми Юлія Бортняк. – Коли я пішла там у школу, то зрозуміла, що погано знала англійську мову. Але за рік навчання я її удосконалила. І коли приїхала в Україну, то всі ахкали, і тепер я розумію, що школа дала мені великий плюс. Там привітні люди і добрі вчителі. А вчилась я у Портмунді».

Американський досвід українців

Доволі часто школярі, які побували у США в рамках програми FLEX, уже як студенти їдуть вчитися в американських університетах у рамках проектів IREХ. Це гарна нагода підняти професійний рівень та отримати нові знання і життєвий досвід, вважає президент всеукраїнської «Професійної жіночої ліги» Олена Лазоренко, учасниця одного з проектів IREX.

«Це було наукове стажування в університеті Дюк у Північній Кароліні. Перша освіта у мене – політичні науки (політологія), але завдяки можливостям Дюка, який поєднав для мене два факультети (політичних наук та бізнес-школу), це дозволило розширити мої професійні можливості. І у мене додались до професійної сфери інтересів питання менеджменту, організаційного розвитку, управління людськими ресурсами», – зауважила Олена Лазоренко.

Але освіта або наукове стажування у США для громадян України має не лише плюси. Так, повертаючись додому після навчання, українські випускники американських вишів мають пройти доволі складну бюрократичну процедуру – підтвердити диплом. Інакше працевлаштуватися на батьківщині їм доволі складно, і це визнають і керівники освітніх програм, і їх учасники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG