Доступність посилання

ТОП новини

Водійські права з 17 років – позитивний досвід Німеччини


Німеччина – Починаючи від 1 січня, в Німеччині діє закон, який дозволяє 17-річним підліткам отримувати права водія. Це правило дозволяє радикально зменшити кількість нещасних випадків серед молоді, яка щойно сіла за кермо. Адже молодим водіям впродовж першого року дозволено їздити виключно в супроводі дорослих.

Як свідчить статистика, найчастіше дорожньо-транспортні пригоди трапляються з молодими людьми, які щойно сіли за кермо. Аби протидіяти цьому, кілька років тому в Німеччині вирішили розпочати експеримент: у деяких федеральних землях почали видавати водійські права з 17-річного віку; однак їздити підліткам дозволяється виключно в супроводі дорослих.

17-річний Томас Шульц теж скористався таким правилом. «Ти маєш цілий рік часу, щоб покращити свої водійські здібності і виправити можливі помилки завдяки особі, яка супроводжує тебе під час водіння машини», – розповів Шульц.

Нововведення дало досить позитивний результат – кількість ДТП за участю молоді справді зменшилась. У порівнянні з 18-річними, яким дозволяється їздити самим, причетність до аварій підлітків, які їздять виключно в супроводі дорослих, є на 20 відсотків нижчою.

Тепер по всій Німеччині

Нині таку модель поширили на всю країну. Федеральний міністр транспорту Німеччини Петер Рамзауер задоволений. «Я сподіваюся, що тепер молоді люди, які сідатимуть за кермо в супроводі дорослих, значно краще навчаться їздити. Крім того, я сподіваюсь на відчутне зниження аварійної статистики», – зауважив міністр.

Особа, що супроводжує, повинна бути не молодшою за 30 років, мати вже певний водійський стаж, її слід визначити ще до отримання водійських прав. Крім того, ця людина не повинна мати більше, ніж три пункти на своєму рахунку в регістрі дорожніх грішників. Максимальна кількість пунктів – 18, потім відбирають права.

Будьте супроводом, а не вчителем

Експерти радять тим, хто сідатиме в машину разом із підлітком, бути справді виключно супроводом. Один із речників Німецького клубу автолюбителів пояснив: «Ця особа справді повинна бути присутньою виключно для допомоги і не відігравати роль вчителя. Вона повинна давати лише поради на кшталт: тут не варто збільшувати швидкість, або тут можна їхати й швидше».

Зараз по всій Німеччині навчається в автошколах лише 30 відсотків 17-річних підлітків. Як пояснили в Спілці інструкторів автошкіл, людям просто бракує коштів, щоб розпочати в такому віці навчання для отримання водійських прав.
XS
SM
MD
LG