Доступність посилання

ТОП новини

Москва назвала причини катастрофи у Смоленську літака президента Польщі


Прага – Міждержавний авіаційний комітет оприлюднив сьогодні в Москві свої висновки про причини минулорічної авіакатастрофи під Смоленськом, у якій загинув президент Польщі Лех Качинський і ще 95 людей. Як стверджує цей офіційно спільний для 12 післярадянських країн (крім Балтії) орган у галузі цивільної авіації, безпосередньою причиною трагедії стало рішення екіпажу літака не йти на запасний аеродром за поганих метеорологічних умов, а системною причиною – недоліки в підготовці екіпажу і організації польоту з польського боку. У Польщі вже лунає критика цього звіту.

Голова Міждержавного авіаційного комітету Тетяна Анодіна фактично говорила на прес-конференції, присвяченій висновкам розслідування, про вину польської сторони в катастрофі 10 квітня минулого року.

Голова Міждержавного авіаційного комітету Тетяна Анодіна
«В організації здійснення особливо важливого польоту були істотні недоліки стосовно підготовки і формування екіпажу, контролю готовності до польоту і вибору запасних аеродромів», – заявила вона.

Одним із моментів, за словами Анодіної, стало перебування в кабіні високого начальства, зокрема, головнокомандувача Військово-повітряних сил.

«Присутність головнокомандувача ВПС Республіки Польщі в пілотській кабіні до самого зіткнення літака з землею спричинила психологічний тиск на ухвалення командиром рішення продовжити знижуватися за умов невиправданого ризику з наявною домінантною метою здійснити посадку будь-що», – сказала вона.

Натомість у діях російської сторони Міждержавний авіаційний комітет не знайшов істотних хиб, хоча деякі недоліки виявив. Але, вважає МАК, ці недоліки не могли спричинити аварію. Натомість група керівництва польотами на аеродромі у Смоленську попереджала екіпаж про непридатні для посадки погодні умови і не давала дозволу на посадку.

При цьому голова МАК наголосила, що це технічне розслідування причин катастрофи не мало на меті визначати чиюсь вину чи відповідальність – це мають встановити органи правосуддя.

Текст звіту сьогодні ж передали представникам Польщі. І він уже викликав критику в цій країні, як і переданий раніше проект цього звіту.

У Польщі не згодні зі звітом

Зокрема, євродепутат від Польщі Павел Коваль, який був радником загиблого в авіакатастрофі президента Леха Качинського, заявив Радіо Свобода: «Цей звіт зосереджений не на з’ясуванні всіх причин, не на дослідженні всіх подій – він зосереджений виключно на захисті репутації російських національних інтересів».

Брат президента Ярослав Качинський назвав складення вини на польську сторону у звіті «бездоказовим», а адвокат родичів загиблих Рафал Роґальський заявив, що звіт «односторонній» і «скандальний».

Натомість однофамільці, міністр оборони Польщі Боґдан Кліх і представник країни при МАК Едмунд Кліх, обидва назвали звіт загалом правдивим і точним, хоча додали, що він усе ж містить помилки і не охоплює всіх деталей.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, який раніше різко критикував проект цього звіту, після оприлюднення його остаточного тексту перервав сьогодні свою відпустку за кордоном. Завтра він планує виступити зі спеціальною заявою з цього приводу.

Літак із президентом Польщі Лехом Качинським і ще 95 людьми на борту, серед яких було багато чільних представників керівництва країни і провідних громадських діячів, розбився 10 квітня минулого року при посадці в густий туман в аеропорті в російському місті Смоленську, коли польська делегація летіла на жалобні заходи на могили поляків, розстріляних у радянські часи в лісі біля села Катині під Смоленськом.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG