Доступність посилання

ТОП новини

Економіка Німеччини ракетою злетіла вгору після кризи


Анґела Меркель
Анґела Меркель

Німеччина – Від кризи в Німеччині залишилися лише борги, але значно менші, ніж прогнозувалося. Рівень безробіття скорочується. Уряд очікує наступного року значно вищі темпи економічного зростання. Це означає більші податкові надходження до державної скарбниці й меншу державну заборгованість.

Федерального міністра фінансів Німеччини Вольфґанґа Шойбле нині можна зустріти переважно в гарному настрої, і зрозуміло, чому: економіка Німеччини після кризи знову переживає бум.

Попит на німецьку техніку, німецькі машини у світі зростає. Як ніколи, фірми можуть похвалитися повними портфелями замовлень.

Серйозні проблеми під час кризи мала й машинобудівна компанія «Моннінґгоф». Один з її топ-менеджерів Бодо Фінґер тепер зауважує: «Ми повністю відмовилися від скороченого робочого графіка й працюємо майже на межі наших можливостей».

Рекордні показники економічного зростання

Торік відразу після кризи Німеччина взагалі продемонструвала рекордні економічні показники. Ще ніколи після об’єднання країни її економіка не розвивалася такими швидкими темпами, як 2010 року. Згідно зі щойно опублікованими даними федерального статистичного відомства, цей показник сягнув 3,6 відсотка.

Оскільки німецька економіка орієнтована на експорт, то слід відверто зауважити, що своїми успіхами вона має завдячувати в тому числі й державним антикризовим програмам в інших країнах. Німецький уряд тоді теж ухвалив пакет законів, які були покликані врятувати економіку від рецесії, що, звичайно, призвело до рекордної державної заборгованості.

Отже, попри приємні новини, розслаблятися ще не доводиться, адже й наступного року Німеччина, другий раз поспіль, ще не відповідатиме маастрихтським критеріям. Хоча державний борг тепер буде значно меншим, ніж очікувалося.

Сплеску безробіття більше ніхто не очікує

Позитивні настрої й на ринку праці.

«Кадрові плани підприємців реалізовуються краще, ніж очікувалося. Тому ми більше не чекаємо нового погіршення на ринку праці», – заявив керівник Німецького об’єднання торговельно-промислових палат Мартін Ванслебен.

Уряд сподівається, що цього року в Німеччині буде близько трьох мільйонів безробітних. Якщо такі прогнози виправдаються, тоді це буде найкращий показник за останні 20 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG