Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко обіцяє жорстку відповідь на санкції Заходу


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Мінськ – У п’ятницю у Мінську пройде урочиста інавгурація Олександра Лукашенка як обраного на четвертий строк президента Білорусі. Напередодні Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до санкцій проти пана Лукашенка та його оточення.

Остання резолюція Європарламенту стала самою жорсткою в історії білорусько-європейських взаємин. Депутати Європарламенту не визнали минулі президентські вибори у Білорусі та закликали до проведення нових, вільних виборів, а також засудили останні масові репресії у Білорусі, виступили за візові та економічні санкції проти офіційного Мінська, під які можуть потрапити президент Лукашенка та сотні чиновників, за матеріальну підтримку білоруської опозиції тощо.

Європарламент також висловися за виключення Білорусі з програми Східного партнерства ЄС і навіть проти проведення у Білорусі міжнародних спортивних змагань, таких як чемпіонат світу з хокею 2014 року, до якого Мінськ активно готується.

Остаточне рішення про санкції має ухвалити Рада Євросоюзу 31 січня. Але вже тепер Олександр Лукашенко наказав уряду: «У випадку, якщо хто-небудь спробує ввести проти країни економічні чи інші санкції, ми повинні негайно відреагувати, підготувати відповідні заходи, аж до найжорсткіших».

Посли ЄС ігнорують інавгурацію Лукашенка

На знак протесту проти фальсифікації підсумків останніх виборів президента Білорусі та розгортання кампанії масових репресій всі посли країн ЄС та США, акредитовані у Мінську, ігнорують сьогоднішню помпезну процедуру четвертої інавгурації Олександра Лукашенка.

Не прийдуть у мінський Палац республіки і його конкуренти на минулих виборах – 4 з 10 кандидатів на посаду президента Білорусі перебувають наразі у слідчому ізоляторі КДБ як підозрювані у кримінальному злочині – організації масових заворушень 19 грудня у Мінську. Ще три кандидати на свободі, але мають статус підозрюваних і залишаються під підпискою про невиїзд. Пан Лукашенко у четвер звинуватив своїх конкурентів у підготовці державного заколоту за підтримкою спецслужб Польщі та Німеччини.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG