Доступність посилання

ТОП новини

Із Німеччини знову більше емігрують, ніж до неї прибувають


Берлін – Ще не так давно Німеччина не знала, як зупинити потік мігрантів, які прагнуть потрапити до країни. Тепер от уже другий рік поспіль кількість тих, хто виїхав з країни, перевищила кількість іноземців, які вирішили оселитися між Рейном і Одером.

Між імміграцією та еміграцією в Німеччині зберігається майже патова ситуація. І все ж таки емігранти мають незначну – у майже тринадцять тисяч – перевагу над тими, хто прибув до країни. Згідно зі щойно оприлюдненим звітом німецького уряду, торік спину ФРН показали близько 734 тисяч осіб. Прибуло ж до Німеччини не більше 721 тисячі іноземців.

Така ситуація не в останню чергу пояснюється все ще досить складними законами, які регулюють перебування іноземців на території країни. Так, для того, аби найближчі родичі іноземців теж могли отримати право на проживання в країні, їм необхідно довести знання німецької мови.

Без мови в Німеччині нема чого робити

Як свідчить статистика, найуспішніший шлях для вивчення німецької мови – це курси при Гете-Інституті. Понад 70 відсотків тих, хто відвідував такі курси, змогли потім скласти відповідний іспит. Без мовних курсів Гете-Інституту цей показник не перевищив 60 відсотків. У Німеччині сподіваються, що знання німецької допоможе іноземцям краще інтегруватися в суспільство.

Водночас уповноважена уряду з питань інтеграції іноземців Марія Бьомер закликала не повторювати помилки минулого і не залишати кваліфікованих іноземців наодинці з їхніми проблемами. Часто іноземці з вищою освітою не можуть знайти працю, оскільки їхні дипломи не визнаються. Тепер це повинно змінитися. «Йдеться про надання мігрантам права на проведення експертизи їхніх дипломів. Така процедура має тривати три місяці, після чого диплом або повністю, або частково визнається і тоді можна далі кваліфікуватися», – сказала Бьомер.

Майже чверть усіх іноземців – турки

Однак повернімося до міграційного звіту. Згідно з документом, дещо скоротилася кількість іноземців із правом на постійне проживання. Від середини 90-х років їхня частка в населенні Німеччини залишається майже незмінною. Торік вона становила приблизно 8,7 відсотка, що на 0,1 менше, ніж роком раніше. Найбільшу етнічну групу, як і раніше, утворюють турки – майже 25 відсотків від загальної кількості іноземців.

Серед причин, які спонукають людей переселятися до Німеччини, називають об’єднання родин, роботу або навчання. До речі, ця країна перебуває на третьому місці за популярністю серед студентів. Німеччину тут випереджають лише Сполучені Штати й Великобританія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG