Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Туреччина: безвізовий режим в обмін на подвоєння товарообігу?


Віктор Янукович і турецький прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган
Віктор Янукович і турецький прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган

Київ – Турецький прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган висловив сподівання, що Угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною може бути підписана вже в 2011 році. Про це він заявив під час офіційного візиту до Києва, в перебігу якого було підписано шість міждержавних угод. Також керівники держав заявили про початок переговорів про встановлення безвізового режиму.

Підписані між Туреччиною та Україною угоди стосуються співпраці в економічній, енергетичній, оборонній та транспортній галузях. На спільній прес-конференції Президент Віктор Янукович заявив, що Україна і Туреччина домовилися збільшити товарообіг протягом найближчих п'яти років удвічі – до 10 мільярдів американських доларів. Крім того, Туреччина і Україна мають намір проводити спільну енергетичну політику в третіх країнах.

«Ми будемо проводити спільну політику і використовувати досвід висококваліфікованих фахівців як на території Україні, так і Туреччини», – зазначив Віктор Янукович.

Натомість Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що турецькі будівельні компанії зацікавлені в участі у підготовці та будівництві об'єктів до Євро-2012. «Турецький будівельний сектор за потужністю стоїть на другому місці після китайського. Ми бажаємо, щоб наші будівельні компанії брали участь у тендерах та вигравали їх», – сказав турецький прем’єр.

За словами Ердогана, угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною може бути підписана вже до кінця року.

На кордоні Туреччини з ЄС можуть звести стіну


Також Віктор Янукович під час спільної прес-конференції заявив, що Україна і Туреччина домовилися про початок роботи зі скасування візового режиму. У свою чергу, прем'єр-міністр Туреччини висловив надію, що переговори з цього питання будуть завершені «якомога швидше». За його словами, підготовка угоди щодо скасування візового режиму буде йти паралельно з підготовкою угоди про реадмісію нелегалів та порушників.

Натомість експерт з міжнародних питань Валерій Чалий радить українській владі бути обережною. «Україна мусить йти назустріч партнерові, – зазначає він. – Але, як обережно діє відносно України в цьому питанні ЄС, так само обережно має діяти щодо Туреччини Україна. Без підписання угоди про реадмісію не можна запроваджувати безвізовий режим».

Також експерт наголосив на необхідності передбачити механізм регулювання проблем, що можуть виникнути внаслідок реалізації безвізового режиму.

Тим часом, два західні сусіди Туреччини – Греція та Болгарія – посилюють контроль на турецькому кордоні й навіть планують звести на окремих ділянках багатокілометрові стіни, щоб не допустити напливу нелегальних мігрантів. Адже минулого року десятки тисяч нелегалів, передовсім із Афганістану та Алжиру, потрапили до ЄС саме з турецької території.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG