Доступність посилання

ТОП новини

Розпочинається Давоський форум


Прага – Протягом п’яти днів найвпливовіші лідери у світі політики, бізнесу та громадянського суспільства обговорюватимуть найпекучіші світові проблеми у гірськолижному швейцарському курортному містечку Давос. Вперше на Давоський форум прибув президент Росії Дмитро Медведєв.

Понад дві тисячі провідних політиків, представників бізнесу та громадських активістів зібралися у швейцарському Давосі на 41-е щорічне зібрання Світового економічного форуму. Теми, які вони обговорюють змінюються щороку, хоча деякі, такі, як світова економічна криза, досі не втратили актуальності. Однак головна тема цього року – «Спільні норми для нової реальності», що віддзеркалює бажання мати спільні цінності і принципи для найбільш впливових країн світу.

Засновник і голова Форуму Карл Шваб напередодні засідань окреслив коло питань цьогорічного Давосу так: «Подивімося на появу Китаю, Індії, які представлені сьогодні, як ніколи раніше. Подивімося на соціальні засоби масової інформації та їхній вплив на все, включно з політикою. Також важливим залишається питання зменшення боргу в сучасному світі, поняття зайнятості та безробіття. Це все є питання і ознаки нової реальності».

Вперше на форумі очікується виступ російського президента Дмитра Медведєва. Він відклав свою поїздку після понеділкового терористичного акту на московському летовищі «Домодєдово», але не скасував її. Очікується, що у своїй промові російський президент закликатиме закордонних інвесторів вкладати гроші в Росії, незважаючи на побоювання щодо безпеки та відсутності верховенства права, на що вказують численні дослідження і міжнародні рейтинги.

Серед світових лідерів, у засіданнях форуму візьмуть участь президент Франції Ніколя Саркозі, чия країна нині очолює «Групу двадцяти» найпотужніших економік світу, та канцлер Німеччини Анґела Меркель. Сполучені Штати представлятиме міністр фінансів Тімоті Ґайтнер, який, як очікують, обговорюватиме перипетії валютних курсів, зокрема, надто високий, як на думку США, курс китайського юаня.

Очікується, що настрій цьогорічного форуму буде значно кращим, ніж у попередні роки, адже як свідчать дослідження, впевненість інвесторів та бізнесменів повертається на докризовий рівень.

Зустріч відбувається, як і раніше, в атмосфері підвищеної безпеки. Делегатів форуму охороняє близько 4 тисяч бійців сил безпеки, територія навколо Давосу є закритою, так само, як і авіаційний простір.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG