Доступність посилання

ТОП новини

Семінар у Львові: суди і жертви насильства


Львів – Понад 100 тисяч українців потерпіли від трудового і сексуального рабства за останні 18 років. Третина з них – неповнолітні особи. Це офіційна статистика, а реальна цифра більш вражаюча, кажуть експерти.

Цими днями у Львові українські та польські судді, психологи обмінюються досвідом, як розглядати справи у суді за участю неповнолітніх і жертв торгівлі людьми, щоб мінімізувати стрес потерпілих.

Україну і Польщу фахівці називають транзитними країнами, через які незаконно перевозять чоловіків, жінок, дітей для продажу їх у сексуальне і трудове рабство. Сприяє цьому низький соціально-економічний рівень життя у пострадянських країнах. До того ж, Україна є постачальником жертв, а Польща – країною їх призначення.

За торгівлю людьми злочинці отримали по 10 років ув’язнення

У Польщі триває судовий процес у справі торгівлі українцями і поляками, яких тримали у трудовому рабстві в Італії. Люди збирали помідори під контролем озброєної охорони. Їх змушували до праці, однак люди завжди були ще й винні гроші ...роботодавцям. Усе було продумано і організовано польським подружжям. До складу банди входили поляки, українці, італійці. Українці і поляки постачали людей, поляки їх перевозили, італійцям належали плантації, а охороняли жертв знову ж таки українці і поляки.

У 2007 році 57 учасників групи затримали. В Італії судовий процес уже завершили. Потерпілими визнані близько 900 людей, розповів Радіо Свобода польський прокурор Кшиштоф Каршніцкі. Частину злочинної групи у Польщі засуджено до 10 років позбавлення волі.

Українки найчастіше потрапляють у сексуальне рабство у східні країни, зокрема Туреччину, Кіпр, Грецію, Арабські Емірати. Торгівлю людьми, яка за прибутками є третьою у світі, контролюють потужні корпорації, каже психолог Геннадій Мустафаєв. До складу таких корпорацій входять і високі чиновники, і політики. Відтак суди, міліція, прокуратура в Україні покривають торгівлю людьми і насильство над дітьми. Фахівець зазначає, що у суддів також немає досвіду роботи з жертвами насильства, особливо дітьми. А ще необхідно навчати працювати із ними лікарів. Адже саме до медиків приходять постраждалі.

Діти найчастіше зазнають насильства

В Україні і Польщі останніми роками зростає кількість жертв серед дітей, які зазнають насильства. В Україні найчастіше діти віком 6-7 років страждають від сексуального насильства. Однак в українські суди доходить обмаль таких справ. Тим часом у польських судах щороку розглядається схожих справ близько 20 тисяч, наголосив Радіо Свобода голова районного суду Любліна Кшиштоф Войташек.

У сусідній країні створено понад 100 спеціально облаштованих приміщень, де перебувають неповнолітні жертви і свідки. З ними працюють судді та психологи.

«Таких дітей вже до суду не викликається. Розмови записано, у суді лише показуємо відео, щоб таких діток не піддавати стресам. Недавно я мав справу, коли батько, щоб покривдити дітей, на їхніх очах вбив папугу і канарку», – каже польський суддя.

В Україні сьогодні є лише одне приміщення в суді Івано-Франківська, де жертв допитують дистанційно. Водночас українським суддям бракує навиків спілкування із постраждалими дітьми.

Наприкінці минулого року під соціальним наглядом перебували майже 2500 українських дітей, які зазнали насильства. Переважно це вихідці із неблагополучних родин і вихованці шкіл-інтернатів.

Семінар у Львові відбувається в рамках спільного проекту Ради Європи та Європейського Союзу для зміцнення і захисту прав жінок та дітей в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG