Доступність посилання

ТОП новини

День гніву в Єгипті


Прага – Десятки тисяч протестуючих проти режиму президента Хосні Мубарака вийшли у п’ятницю на вулиці Каїра та інших міст Єгипту. Цього дня хаотичні протести єгиптян набули ще більших масштабів, аніж на початку тижня, у вівторок. Прихильники ісламістської опозиції офіційно беруть участь у цих демонстраціях. Відразу ж після п’ятничної молитви в центрі Каїра, на площі Тахрір посилилися зіткнення сотень демонстрантів з поліцією. Перед учасниками акцій протесту в центрі Каїра виступив колишній голова МАГАТЕ, лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед Ель-Барадей, який оголосив про свою підтримку учасників масових виступів проти влади Єгипту.


Щонайменше у шести районах 18-мільйонного Каїра у п’ятницю на оголошений напередодні організаторами протестів «день гніву» вийшли десятки тисяч єгиптян із вимогою відставки режиму президента Хосні Мубарака. «Люди бажають скинення режиму! Люди бажають скинення режиму!» – скандують демонтранти.

Поліція і сили безпеки повсюдно зустріли демонстрантів гумовими кулями і брандспойтами. Під удари струменя води і палиці поліції потрапив також один із нинішніх лідерів протестів, колишній керівник МАГАТЕ Мохаммаед Ель-Барадей, котрий виступав перед натовпом біля центральної мечеті Каїра. Барадей і сотні протестантів були заблоковані поліцією в одному з приміщень мечеті.

Народ Єгипту вимагає скинення режиму 82-річного Мубарака

Багатомільйонний Єгипет, змучений бідністю, безробіттям і зростанням цін на харчі, вимагає негайної відставки президента Мубарака і його влади. Народ в Єгипті надихнули події в сусідньому Тунісі, де масові протести призвели до краху багаторічного авторитарного режиму. Окрім єгипетської столиці Каїра у п’ятницю вийшли на вулиці жителі міст Александрії, Суеца та інших на Синайському півострові.
Один із нинішніх лідерів протестів, колишній керівник МАГАТЕ Мохаммаед Ель-Барадей

Нобелівський лауреат Ель-Барадей став активним учасником цих акцій протесту від 27 січня. Він заявив: «Якщо народ, переважно молоді люди, хочуть, щоб я очолив перехід до нової влади, я не можу їм відмовити» і закликав до мирних політичних змін.

Сам 82-річний президент Єгипту Хосні Мубарак так і не з’явився у ці дні перед народом і не висловив своєї позиції щодо нинішньої ситуації в державі. Лише один із лідерів правлячої Національно-демократичної партії Єгипту Ель Шериф Сафват заявив, що його сила готова до діалогу з молоддю та офіційними представниками політичних сил, але наголосив при цьому, що, мовляв, вимоги партій меншості не можна видавати за бажання більшості.

Влада США закликала режим Мубарака не вдаватися до застосування сили проти мирних протестів і взятися за реформи в Єгипті. Президент США Барак Обама зазначив, що протести єгиптян мають підстави. «Є певні головні цінності, в які ми, американці, віримо, як в універсальні – свобода слова, свобода обміну думками, люди мають бути в змозі використовувати соціальні мережі для спілкування між собою. Це так само важливо в арабському світі, як для нас у США», – зауважив американський президент.

Обама також заявив, що «дуже важливо надати людям можливості висловити їхні бачення» і що «насильство не дасть відповіді, як вирішити проблеми в Єгипті».

В Єгипті влада після масових виступів почала блокувати інтернет, зокрема скайп, а також і мобільний зв’язок. Опозиція заявляє про масові арешти їхніх лідерів. Є також інформація, що армія Єгипту ніби-то не хоче передачі влади від Мубарака-старшого до його сина. Очікується, що протести єгиптян у найближчий час будуть лише наростати.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG