Доступність посилання

ТОП новини

МВФ їде в Україну вирішувати долю чергового траншу кредиту


Київ – Сьогодні місія Міжнародного валютного фонду має прибути до Києва. Метою цього візиту є проведення переговорів щодо другого перегляду програми співпраці України і МВФ. Представники влади переконані, що рішення МВФ буде позитивним для України. На думку ж опозиції, існує низка причин, які можуть завадити Україні отримати черговий транш позики.

Відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by у розмірі 15 мільярдів доларів Міжнародний валютний фонд вирішив у липні минулого року. Впродовж цього часу Київ отримав вже два транші позики загальною сумою понад 3,5 мільярди. І, на думку представників влади, Київ має великі шанси на позитивне рішення Фонду і тепер. Оскільки, говорить Радіо Свобода член парламентського комітету з питань економічної політики, регіонал Олексій Плотніков, більшість умов МВФ виконані.

«Що стосується бюджетної політики, то у нас виконуються параметри дефіциту. Що стосується показників інфляції, у нас вони витримуються. У нас витримуються показники зростання. Буде здійснюватися пенсійна реформа, реформа ЖКГ. Тобто, всі ті параметри, про які йшлося у меморандумі з МВФ або вже виконані, або знаходяться у стадії виконання», – зазначає Плотніков.

МВФ вирішуватиме на місці

Проте, низку зобов’язань перед МВФ України так і не виконала, зазначає Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань економічної політики, представник фракції БЮТ – «Батьківщина» Ігор Єресько. Зокрема, бюджет «Нафтогазу» не скорегований, а пенсійна реформа повною мірою не проведена. Окрім цього, вважає Єресько, на рішення МВФ впливатиме і політична ситуація в Україні.

«Тут діють декілька тенденцій, – каже Єресько. – Скажімо, економічна доцільність надання Україні кредиту. Проте останні політичні провали, які існують в Україні, формують у місії МВФ зовсім інше ставлення до країни, як такої, яка зовсім економічно не прогнозована. Відтак, швидше за все, вони не їдуть сюди з якимось остаточним рішенням, а будуть уже орієнтуватися на місці».

Між тим, експерти звертають увагу на зростання державного боргу України. Упродовж минулого року він зріс більш, ніж на 36%. За словами оглядачів, головним чином це відбулося за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики для покриття дефіциту бюджету, а також залучення зовнішніх запозичень.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG