Доступність посилання

ТОП новини

Беатифікація Івана Павла II: два мільйони вірних заполонять Рим


Рим – Першого травня у Римі на церемонію беатифікації Папи Римського Івана Павла II очікують щонайменше два мільйони паломників. Найбільше серед них буде поляків, які прибудуть вшанувати свого видатного співвітчизника. За три місяці до цієї події вже заброньовані авіаквитки, автобуси і столичні готелі.

Кімнату в римському готелі чи у провінції за помірною ціною майже неможливо відшукати. «Як тільки Ватикан офіційно повідомив про день беатифікації Івана Павла II, протягом наступних 2-3 годин майже всі кімнати готелю були заброньовані на ці дні», – каже працівник одного столичного готелю.

За законами ринку, коли збільшується попит, підвищується ціна. Одномісний номер готелю в центрі міста коштує в середньому від 170 до 350 євро. Двомісний номер зі сніданком на 30 квітня чи 1 травня обійдеться близько 600 євро. Федерація римських працівників готельного бізнесу застерігає клієнтів бути пильними і контролювати ціни. Не виключені випадки, що у зв’язку з масовим прибуттям людей деякі готелі братимуть завищену плату.

Нашестя поляків

Римські організатори розраховують принаймні на два мільйони віруючих, які приїдуть на церемонію. Людей може бути і більше, зважаючи, що на похорон Івана Пала II 8 квітня 2005 року в столиці перебували від 2 до 5 мільйонів вірних.

Згідно з опитуванням польського державного телебачення, 8 відсотків поляків, а це 4 мільйони осіб, хотіли б бути в Римі 1 травня. Поїздці на церемонію сприятимуть і травневі свята, адже у Польщі матимуть чотири дні вихідних, зазначає отець Адам Далах, координатор польського єпископату мігрантів.

Польські священики в Римі мобілізують свої ресурси для прийняття земляків. Окрім ліжок у церковних парафіях, вони домовляються з місцевими комунами про надання шкільних чи інших приміщень для тимчасової ночівлі. За словами отця Адама, серед 30 тисяч поляків-іммігрантів, які живуть у столичному регіоні, багато хто погодився прийняти земляків у своєму помешканні.

Рекордна канонізація

У Польщі дату беатифікації великого земляка знали наперед до її офіційного оголошення у Ватикані два тижні тому. Там просочилася інформація, що архієпископ краківський Станіслав Дзівіш, колишній секретар понтифіка Войтили, напередодні католицького Різдва просив Бенедикта XVI саме 1 травня провести церемонію. У першу неділю після Великодня, у день Божого милосердя, як назвав цей день понтифік Іван Павло II.

Римо-католицька церква не бачила такого тисячу років, коли Папа Римський буде зараховувати до лику блаженних свого попередника. Іван Павло II стане блаженним за рекордно короткий термін в історії католицької церкви: 6 років і 29 днів. У минулому процес канонізації тривав сотні років. Відповідно до процедури, одного дня Папу-поляка проголосять святим.

«Ми з ентузіазмом чекаємо 1 травня, бо це був Папа, який заслуговує бути блаженним. Він багато жертвував заради людей, заради всіх людей, не лише Рима», – кажуть прихожани римської церкви.
XS
SM
MD
LG