Доступність посилання

ТОП новини

Голосування за зміни до Конституції cфальсифікували – Ар’єв


Київ – Голосування за внесення змін до Конституцію України в частині призначення виборів сфальсифікували, заявив народний депутат від НУНС Володимир Ар’єв. Він повідомив Радіо Свобода, що його голос зарахований за це рішення, хоча його картка для голосувань перебуває з ним у США. Натомість у провладній парламентській більшості заяву Ар’єва назвали «цирковою виставою».

Народний депутат від НУНС Володмир Ар’єв розповів Радіо Свобода, що коли вийшов з літака, що приземлився у США, почав отримувати смс-повідомлення від знайомих, де повідомлялося, що він голосував за зміни до Конституції.

«Коли я прилетів до Вашингтона, виявилося, що я голосував за зміни до Конституції, незважаючи на те, що був у цей час у літаку і картка була зі мною. Хтось, очевидно, з секретаріату, за чиїмось наказом, активував технічні дублікати карток для голосування, які є на випадок, якщо депутат загубить свою картку. Я переслав лист на Голову Верховної Ради з вимогою розслідувати цей інцидент і виключити мій голос «за» з усіх можливих списків для голосування», – повідомив Ар’єв.

На доказ того, що його голос є сфальсифікованим, Володимир Ар’єв сфотографувався з власною карткою в руках у аеропорті міста Вашингтон і розмістив світлину, зокрема, в одній з соціальних мереж.

Регіонали попросили Ар’єва «не влаштовувати цирк»

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що депутати, які не згодні з результатами електронного голосування, мають спрямовувати відповідну заяву до парламентського регламентного комітету, а не, як він висловився, «влаштовувати циркову виставу».

Крім того, голова цього комітету, депутат-регіонал Володимир Макеєнко запевнив, що офіційної заяви немає і, більше того, ніколи не буде.

«Я додзвонююсь до нього, не можу з’ясувати, секретаріат займається. Не він виходить на Верховну Раду, а я займаюся: де твоя друга картка, є вона взагалі, існує чи не існує? Це нова технологія, такого ще не було. Цікаво, гарно, з Америки, така PR-технологія, красива, але заяви немає. І повірте, її не буде. Тому що якщо вона буде, воно ж не впливає на голосування – 310 чи 309, ми проведемо повністю публічне, з задоволенням, розслідування», – зауважив Макеєнко.

Фальшований голос Ар’єва – лише одне з порушень – Сас

Перший заступник голови регламентного комітету, народний депутат від БЮТ-«Батьківщини» Сергій Сас в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що детальне розслідування щодо заяви Володимира Ар’єва може виявити й інші факти порушень процедури ухвалення змін до Конституції.

«Це є елементом системи тих правопорушень, що були допущені при ухвалені змін до Конституції України. Якщо буде доведено, що тут є певні зловживання з боку посадових осіб, або якщо буде доведено, хто цим займався, то це одна справа. А якщо ні, то для Конституційного Суду це є однозначним сигналом про те, що була порушена конституційна процедура. З моєї точки зору, не має значення, чи вплинуло це порушення на результат голосування, чи ні», – наголосив Сас.

За словами Володимира Ар’єва він перебуває у США разом із кількома народними депутатами, зокрема, з нунсівцем Олесем Донієм та бютівцем Андрієм Шевченком, заради зустрічі з віце-президентом Джо Байденом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG