Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція готує звернення до КСУ


Київ – Депутати фракцій «БЮТ-Батьківщина» та «Наша Україна – Народна самооборона» мають намір звернутися до Конституційного суду про визнання неконституційним рішення парламенту щодо внесення змін до Основного закону. А народний депутат Володимир Ар’єв подав заяву у Генпрокуратуру із вимогою розслідувати факт фальсифікації його голосування за зміни до Конституції.

Про намір звернутися до КС сьогодні журналістам заявив перший заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

За його словами, відповідне рішення було ухвалене на засіданні фракції.
«Там потрібно всього 45 підписів, і я думаю, що ми спроможемося це зробити. Більше того, до кінця дня ми вже закінчимо», – сказав він.

Як наголосив Кожем’якін, Основний закон чітко передбачає, що депутати мають особисто брати участь у голосуванні за зміни до Конституції, однак цього забезпечено не було.

Він висловив сподівання, що КС відреагує на відповідне подання.

Парламентська більшість усвідомлює, що грубо порушує Конституцію – «БЮТ-Батьківщина»

Сьогодні ж фракція «БЮТ-Батьківщина» поширила заяву, у якій називає голосування парламентської більшості за зміни до Конституції, що продовжують повноваження Верховної Ради та Президента, початком конституційного перевороту.

У заяві висловлено думку, що керівництво фракції Партії регіонів, представники більшості в парламенті «усвідомлюють, що грубо порушують Конституцію і приймають протизаконні рішення».

Фракція «БЮТ-Батьківщина» також заявляє, що, зважаючи на допущення грубих порушень під час ухвалення закону про зміни до Основного закону, з огляду на відсутність у сесійній залі парламенту і навіть в Україні народних депутатів, що проголосували за ці зміни, депутати фракції готують подання до КС про визнання цих змін неконституційними, з грубими порушеннями процедури ухвалення.

Депутат Ар’єв подав заяву у Генпрокуратуру

Народний депутат України Володимир Ар'єв (фракція НУ-НС), перебуваючи у Вашингтоні, направив до Генеральної прокуратури заяву з проханням розслідувати фальсифікацію голосування за зміни до Конституції від його імені у парламенті 1 лютого.

«Зазначена подія була б неможливою без протиправного втручання у систему електронного голосування у зв'язку з тим, що я особисто, маючи при собі електронну картку для голосування, перебував у літаку, який прямував до Сполучених Штатів Америки», – йдеться у заяві Ар'єва.

1 лютого Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Конституції України» щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Закон підтримали 180 депутатів із фракції Партії регіонів, 7 – з фракції «БЮТ-Батьківщина», 41 депутат від НУ-НС, 25 – від КПУ, 20 – від Народної партії та 37 позафракційних депутатів.

Президент України Віктор Янукович заявив, що впевнений у підтримці Конституційним Судом ухвалених у вівторок Верховною Радою змін до Основного Закону, згідно з якими продовжуються повноваження парламенту і глави держави.

«Я впевнений, що Конституційний Суд підтримає ухвалені зміни (до Конституції). Це буде чиста формальність», – заявив глава української держави в інтерв’ю польській «Газеті Виборчій».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG