Доступність посилання

ТОП новини

На рак в Україні хворіють частіше, але смертність від нього зменшується – МОЗ


Київ – Сьогодні Всесвітній день боротьби із онкозахворюваннями. В Україні щогодини від раку помирає 10 людей. Але наразі спостерігається позитивна тенденція: впродовж останніх кількох років смертність знижується на 1,5 відсотка. Україна є одним із лідерів серед країн Європи за кількістю захворювань на цю хворобу. Більше, ніж в Україні, від раку помирає лише у Росії. За офіційною статистикою, кожен п’ятдесятий українець страждає від онкологічних захворювань. Проте рак – не завжди вирок. Його можна попередити і навіть вилікувати, наголошують медики.

В Україні щогодини реєструють 18 нових випадків раку. Наразі на обліку онкологічних установ перебуває близько мільйона онкологічних хворих. Про це повідомив головний онколог Міністерства охорони здоров’я Ігор Щепотін.

За офіційними даними, кількість хворих на рак в Україні щороку зростає приблизно на пів відсотка. Водночас рівень смертності від раку на півтора відсотка скорочується.

«Зараз 165 тисяч на рік захворює. Очікуємо, що до 2020 року ця цифра збільшиться до 200 тисяч на рік. Нас дуже тривожить, що цього року виповнюється 25 років Чорнобильській катастрофі. На даний момент ми не фіксували достовірного приросту захворюваності на рак, пов’язаного з цією проблемою. І не фіксували не даремно. Тому що, виходячи з сумного досвіду багатьох країн, наприклад, Японії та США, цей період починається після 25–30 років. 25 років починається в 2011 році. Ми будемо пильно стежити, чи не має додаткового росту захворюваності на рак в нашій країні», – зазначив головний онколог МОЗ України.

Наразі найвищі показники захворюваності на рак в Україні спостерігаються в промислових районах.

Рак можна попередити

Ризик захворіти на рак впродовж життя в Україні має кожен 3–4-й чоловік та кожна 5–6-а жінка.

Найбільш загрозливий для українців на сьогодні є колоректальний рак – це рак, який уражає товсту кишку. Він випередив раніше розповсюджений рак легені.

Медики радять українцям регулярно проходити обстеження, навіть коли ті почуваються добре. Оскільки онкозахворювання, виявлене на ранніх стадіях можна вилікувати, і коштує це набагато дешевше, говорить Людмила Воробйова, завідувачка відділення онкогінекології Національного інституту раку.

«Потрібно хоча б раз на рік без скарг, як почистити зуби чи зробити зачіску, піти до гінеколога. І чоловіки повинні питати у своїх жінок, як йдуть справи у цьому питанні. До лікаря-онколога слід звертатися та проходити профілактичний огляд тоді, коли ви почуваєтеся добре. Бо, коли ми виявляємо хворобу на 1–2-й стадіях, то майже в 100 % випадків гарантуємо одужання. Профілактичні огляди зараз майже не робляться. Потрібно робити скринінг – це серед здорових виявлення хворих з передбачуваною патологією, яка може перерости в онкологічну», – наголосила Людмила Воробйова.

У профілактиці раку потрібно дотримуватися простих рекомендацій, які узагальнені досвідом світової онкології, наголошує головний онколог Міністерства охорони здоров’я Ігор Щепотін.

Необхідно щодня вживати як мінімум п’ять будь-яких різних овочів або фруктів. Щоденний раціон харчування має складатися на 75% з рослинної їжі і лише на чверть з тваринної. Необхідно уникати червоного м’яса та тваринних жирів, надавати перевагу білому м’ясу та рибі. Їжа має готуватися на невеликому вогні – не варто її пересмажувати. І помірна фізична активність – достатньо 40 хвилин ходіння на тиждень.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG