Доступність посилання

ТОП новини

Нунсівець розповів про 10 мільйонів за перехід до Партії регіонів


Олесь Доній
Олесь Доній

Київ – Народному депутатові від фракції НУНС Олесеві Донію двічі пропонували гроші за приєднання до Партії регіонів. Про це він заявив під час візиту української делегації до США. За словами Олеся Донія, одного разу за приєднання до біло-блакитних йому пропонували 10 мільйонів доларів. У Партії регіонів це спростовують, називаючи «піар-ходом». Водночас опозиційні депутати розповідають, що практика, про яку повідомив Олесь Доній, у Верховній Раді поширена.

Народний депутат від НУНС Олесь Доній у складі української делегації з депутатів, журналістів та громадських активістів нині перебуває у США. Саме там під час зустрічі з американськими урядовцями він розповів про те, що представники Партії регіонів двічі пропонували йому гроші за поповнення лав біло-блакитних.

«Один раз пропонували 10 мільйонів доларів, а останній раз – один мільйон і 20 тисяч доларів утримання щомісячно», – зазначив Олесь Доній.

У Партії регіонів такі дані спростовують. Народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов у коментарі для Радіо Свобода назвав заяву Донія спробою привернути до себе увагу, адже той не назвав імен осіб, які нібито пропонували йому мільйони доларів, і не звертався до правоохоронців.

«Кожен піариться, як може. Взагалі виходить, що у справі народного депутата Донія є склад злочину, якщо він не скаже, хто конкретно йому пропонував кошти. Теоретично його можна притягувати до відповідальності, адже злочином може бути як конкретна діяльність, так і бездіяльність. Тож щойно Олесь Доній повернеться зі США, нехай пише заяву з конкретними датами, прізвищами і сумами. Адже ця ситуація трактується, як спроба дати хабар, а тут відповідальний не лише той, хто взяв хабар, але й той, хто його давав. Щоправда інтуїтивно я відчуваю, що Доній не буде писати таку заяву», – наголосив Сергій Ківалов.

Нардепам пропонують гроші, а іноді просто залякують – Парубій

За словами народного депутата від НУНС Андрія Парубія, йому гроші за перехід до інших партій не пропонували, однак він не раз чув про різні спроби «переманювання» політиків із однієї партії в іншу. У коментарі для Радіо Свобода парламентар розповідає, що гроші – не єдиний спосіб змусити народного депутата приєднатися до іншої партії.

«Треба розуміти, що є й інша категорія людей, яким просто погрожують кримінальним переслідуванням. Мовляв, якщо ви до нас не долучитесь, матимете труднощі. Але треба сказати ще одну велику правду: багато хто побіг, не дочекавшись пострілів. Багато хто має панічний страх перед владою, і є такі, що перебігли до Партії регіонів без будь-яких погроз чи шантажу», – додав Андрій Парубій.

Політолог Ростислав Павленко у коментарі для Радіо Свобода припустив, що у Партії регіонів, попри наявність більшості у парламенті, можуть і досі бути мотиви для того, щоб заохочувати депутатів від опозиції приєднатися до біло-блакитної команди. «Є думки про те, що Партія регіонів намагається зібрати 300 голосів для подальшої зміни Конституції, ручного перекроювання її під конкретні інтереси. Якщо вірити цьому сценарію, то в нього якраз дуже добре вписуються спроби підкупити депутатів», – зазначає експерт.

Заява Олеся Донія про спроби його підкупу – не перша гучна справа такого роду. У 2006 році нині вже колишній нардеп від БЮТ Олег Ляшко стверджував, що мав можливі докази отримання хабара лідером Соцпартії Олександром Морозом у розмірі 300 мільйонів доларів за входження СПУ в коаліцію з Партією регіонів. Пізніше суд за позовом Мороза визнав розповсюджені Ляшком відомості недостовірними і зобов'язав їх спростувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG