Доступність посилання

ТОП новини

У протестах у Єгипті зростає роль жінок


Прага – У Єгипті тривають демонстрації протесту проти нинішньої влади попри деякі її поступки. І дедалі більшу роль у них відіграють жінки, які повертають собі традиційне для Єгипту помітне місце в суспільстві.

Акції протесту тривають у Єгипті в понеділок уже 14-й день. Цього дня їх у центрі столиці країни Каїра лишаються тисячі – значно менше, ніж минулого тижня, коли на вулиці вийшли сотні тисяч чи й мільйони. Але демонстранти, які день і ніч стоять на площі Тахрір («Визволення»), кажуть, що не відступлять, доки не піде в відставку президент Хосні Мубарак.

Учасники протестів не вдовольняються поступками, які одна за одною пропонує влада. Одна з останніх – недільна пропозиція запросити до переговорів про демократичні реформи низку опозиційних організацій, зокрема, й формально досі заборонене ісламістське «Мусульманське братство».

Як повідомляв про цю ініціативу речник уряду, такий комітет має розробити реформи Конституції й законодавства, а ще один створюваний орган має розглядати скарги на політичні переслідування і послабити обмеження для преси.

Єгипетські жінки теж проти «диктатури»

Тим часом у нинішніх протестах дедалі більшу участь беруть жінки. За оцінками кількох демонстрантів у Каїрі, з якими говорило Радіо Свобода, жінок серед них було близько чверті.

Одна з них, 22-річна Самер Осман, пояснює свою участь просто: «З мене досить цієї диктатури. Досить уже молоді втрачати свої мрії і сподівання».

Коли на початку протестів заклики до них з’явилися в соціальній мережі Facebook, вона подумала спершу, що це новий жарт. Таке бувало й раніше, та ніяких протестів тоді не було.

Протести змінили єгипетське суспільство

Та нині єгипетське суспільство змінилося, каже Самер Осман: «І почалося все в родині, коли наші матері дозволили нам вийти на вулиці. Бо в Єгипті завжди ті, хто виходив на протест, опинявся у в’язниці, тож жодна звичайна мати не дозволяла дочці чи синові йти на протест. А цього разу матері й самі вийшли, і були готові до арешту і в’язниці».

І їхня участь дуже допомогла демонстрантам-чоловікам, каже один із них, який назвав лише своє ім’я – Ахмед. За його словами, саме завдяки жінкам на протестах більше дотримувалися порядності, саме вони протягом перших днів втримали їхній мирний характер.

Коли ж почалися сутички, дівчата потерпали від них нарівні з чоловіками, каже Ахмед. І загалом жінки стали для демонстрантів джерелом наснаги в їхній, як він каже, «революції».

А Самер Осман каже, що під час цих протестів вона вперше в житті почувалася на вулиці безпечно – навіть ночами: вона не те що не зазнавала принижень і сексуальних домагань, а й відчувала захист із боку чоловіків.

Важлива роль жінки в Єгипті – не новина

Така активна роль жінок у суспільному житті в Єгипті – новина для останніх років, але звична в історії цієї країни. Таку роль відігравала цариця Клеопатра, остання, хто був фараоном стародавнього Єгипту, і султана Шаджар ад-Дурр в ісламський період, яка недовго керувала країною й стала співзасновницею династії мамелюків. І в сучасні часи жінки отримали право балотуватися 1957 року до першого після скинення монархії парламенту.

Наступними ж роками відбувся відступ у становищі жіноцтва. Їх стали утискувати за участь у політиці не на боці влади. І така ситуація протривала фактично аж до нинішніх протестів.

Та тепер єгипетські жінки наголошують, що мають ті самі вимоги до влади, що й чоловіки. Іще одна з учасниць демонстрацій на площі Тахрір Ліна Марах каже, що в політичній позиції різниці між чоловіками й жінками більше немає.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG