Доступність посилання

ТОП новини

Так коли ж будуть вибори в Єгипті?


Прага – У вівторок демонстранти знову вимагають у центрі Каїра негайної відставки президента Єгипту Хосні Мубарака. Демонстрації проти 30-річного правління режиму тривають вже третій тиждень. За цей період, за даними міжнародних організацій, під час зіткнень антиурядових сил і прихильників Мубарака та поліції загинуло до 300 осіб. Організатори антиурядових виступів у Каїрі знову оголосили «мобілізацію» сил на п’ятницю. Хоча представники влади Єгипту кажуть, що вони вже мають план передачі влади і проведення виборів.


Незважаючи на обіцянки влади Єгипту розпочати діалог із опозицією та представниками антиурядових виступів і запропонувати план передачі влади в країні та вільні вибори, акції протесту в Каїрі тривають.

«Ми не підемо звідси, ми не бажаємо спати, допоки режим не впаде!» – скандують демонстранти на центральній площі Каїра.

Минулого тижня в Каїрі заарештували двох журналістів Радіо Свобода, а потім видворили їх із країни. А в понеділок, 7 лютого, вийшов на волю заарештований під час антиурядових протестів у Каїрі менеджер світової інтернет-мережі Google на Близькому Сході і Північній Африці Ваель Гонім.
Менеджер світової інтернет-мережі Google на Близькому Сході і Північній Африці Ваель Гонім

Він заявив журналістам: «Ми хочемо, щоб наша країна змінилася. Я лише прошу вас, не перетворюйте мене, будь ласка, на героя. Я не герой! Гаразд? Я не герой, я звичайна людина. Герої – ті, що на вулиці. Я спав упродовж 12 днів. Я прошу кожного з вас: не залишаймо нашу країну, допоки ми її не змінимо. І ми досягнемо наших прав, і ми візьмемо їх!»

Окрім Гоніма, в Єгипті звільнено у ці дні ще понад 30 політичних в’язнів. Це перші звільнені з часу, як уряд пообіцяв стати на шлях реформ. Хоча правозахисні організації заявляють, що про справжню кількість політв’язнів в Єгипті нічого достеменно не відомо.

Влада обіцяє нові закони і план передачі влади в Єгипті

У Єгипті створена комісія, яка має розробити законодавчі заходи, необхідні для передачі влади. Про це повідомив у вівторок віце-президент Єгипту Омар Сулейман. Він наголосив, що влада не буде переслідувати учасників масових антиурядових акцій.

Організатори демонстрацій закликають громадян знову масово вийти на вулиці у п’ятницю, щоб домогтися відставки президента Мубарака. На площі Тахрір залишаються сотні демонстрантів.

Хосні Мубарак уже заявив, що піде у відставку, але тільки після президентських виборів, на яких він не буде балотуватися. Але щодо ймовірних виборів все ще не ясно, коли саме вони відбудуться. У Вашингтоні, як заявив речник Білого дому Філіп Кроулі, сумніваються у доцільності негайних дострокових виборів у Єгипті, бо бояться, що країна ще не зовсім готова до вільного і справедливого волевиявлення.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG