Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація України в ЄС: міф чи реальність?


Київ – Нині у Києві представники центральної та місцевої влад, незалежних наукових та аналітичних центрів обговорювали питання: чи здійсненні наміри України укласти угоду про асоціацію з Євросоюзом? Чи є європейська перспектива України міфом, або ж це – майбутня реальність? Висновок, зроблений учасниками дискусій, доволі песимістичний: допоки не буде створена Європа усередині України, асоціація з ЄС залишиться формальністю для влади та мрією для більшості українців.

Можна нескінченно говорити про європейські стандарти та покращення життя. Можна чи не щодня підписувати договори з ЄС і про зону вільної торгівлі, і про спрощений візовий режим, але більшості українців це життя не поліпшить. Інтелектуалам, освітнім та науковим установам бракує коштів на поїздки до країн ЄС на міжнародні конференції; українським фермерам не вистачає технічних і фінансових можливостей використати переваги зони вільної торгівлі. Але чи не найбільшою складністю нині є робота над угодою про асоціацію України і ЄС, особливо у розділі, де ідеться про створення зони вільної торгівлі. Про це говорив учасник переговорного процесу, представник МЗС України Василь Філіпчук.

«Мова (щодо терміну підписання) йде про місяці, якщо буде досягнуто балансу інтересів, компромісу під час переговорів. І після того вже можна розпочинати технічну роботу з підготовки угоди до підписання. Технічна робота лише з боку ЄС займає десь 5 місяців: це включає юридичну перевірку, переклад на різні мови, тощо. Але наголошую: головне – не термін, не точна дата підписання угоди, а захист інтересів України при її підготовці!» – зазначив Філіпчук.

Значно менш оптимістично налаштовані представники місцевих органів самоврядування.

«Поки влада, політичні лідери ухвалюють рішення, пересічні українці інтегрувалися в Європу. Студенти обирають європейський виш першим після закінчення школи, а не український. По Києву велика кількість медиків кидає роботу в Україні, їдє у ближнє зарубіжжя – у Східну Європу», – зазначила у розмові з Радіо Свобода депутат Київської міської ради Алла Шлапак.

Реальність відкидає народ на узбіччя європейської цивілізації – експерти

Незалежні експерти налаштовані ще більш критично. На думку президента Центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, у виграші від асоціації України з ЄС за нинішніх умов життя у державі хіба що багатії та політики. Перші мають достатньо коштів для купівлі нерухомості на Заході, на навчання дітей у престижних європейських університетах тощо. Другі ж, маючи на руках дипломатичні паспорти, особливо не переймаються спрощенням візового режиму для українців, підсумував Жданов.

Директорка Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна зауважує, що чинна влада України своїми реальними діями веде країну геть від ЄС, у напрямку Азії.

«Україна реально стане членом європейського співтовариства, коли вона виконає головну умову – це спільність європейських цінностей, – каже вона. – Це цінність конкретної людини та демократія, тому що демократія і є вплив людей на владу. Коли влада – це господар, а населення – це піддані, це зовсім не європейський шлях, і веде влада українську державу не до Євросоюзу, а у протилежному напрямку».

Це і є найсерйозніша проблема України: демократичні цінності стають міфом. Авторитарна реальність відкидає народ на узбіччя європейської цивілізації, вважають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG