Доступність посилання

ТОП новини

США закликали владу в Єгипті до реформ


Голодні протестувальники простягають руки за їжею під час час масових демонстрацій на площі Тахрір у Каїрі, 8 лютого 2011 року
Голодні протестувальники простягають руки за їжею під час час масових демонстрацій на площі Тахрір у Каїрі, 8 лютого 2011 року

Прага – Сполучені Штати Америки закликали владу Єгипту негайно скасувати закон про надзвичайний стан, що діє упродовж 30 років, негайно розпочати реформи в країні, враховуючи антиурядові протести. Масові виступи в Єгипті з вимогою відставки президента Мубарака тривають уже понад два тижні.

Віце-президент США Джозеф Байден під час телефонної розмови з віце-президентом Єгипту Омаром Сулейманом закликав Каїр скасувати закон про надзвичайний стан і заборонити поліції й силам безпеки бити демонстрантів, затримувати активістів та представників преси, звільнити усіх заарештованих. Байден також переконував Сулеймана про негайне розширення національного діалогу з опозицією.

У середу на площі Тахрір демонстранти обурювалися закликами Омара Сулеймана припинити демонстрації та тим, що віце-президент лякав єгиптян «загрозою перевороту» та хаосу в державі, якщо представники протестувальників не погодяться на діалог.

У США розкритикували у зверненні Сулеймана тезу про нібито «неготовність Єгипту до демократії» і назвали ці висловлювання віце-президента в Каїрі «шкідливими».

Переговори між опозицією і владою Єгипту поки що безрезультатні

Після вівторка, коли в Каїрі на вулиці вийшло до 300 тисяч осіб антиурядових сил, у середу продовжувалися демонстрації. Один із тих, хто залишався й до середи на площі Тахрір, Мохаммад Зоґбін, зауважив, що народ бажає негайної відставки Мубарака. «Мені б дуже хотілося, щоб Мубарак пішов. Ми всі хочемо самі вибирати собі лідера. Ми прагнемо свободи. Нам усім тут хочеться свободи. Єгипет – вільна земля», – наголосив він.

Тим часом Омар Сулейман запропонував опозиції нові умови передачі влади в країні через створення суддівської і наукової колегії для підготовки нею упродовж місяця конституційних змін у Єгипті. Перший раунд переговорів представників опозиції і влади минулої неділі показав, що влада готова лише на незначні поступки.

Тим часом опозиція закликає народ до нових акцій протесту. Надійшли повідомлення про блокування демонстрантами у другій половині середи входу до парламенту Єгипту.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG