Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан не визнає сповідання через iPhone


Рим – Римо-католицька церква нині всерйоз переймається новітніми засобами комунікації та різними технічними новинками. Нещодавно Папа Римський Бенедикт XVI позитивно оцінив спілкування людей у соціальних мережах. А вчора Ватикан офіційно розтлумачив використання сучасних мобільних телефонів у релігійній практиці сповідання.

Кілька дотиків до екрану новітньої мобілки iPhone, щоб уникнути походу до священика перед сповіддю. Це можна зробити завдяки спеціальному додатку до телефонів iPhone, iPad, iPad Touch. Програма називається «Сповідь: римо-католицький програмний додаток».

У ній знайдете молитви, опис обряду сповіді, але для початку слід ввести особисті дані про вік, стать, сімейний стан та інше. Персональні дані і одкровення користувача зберігаються в «електронному сповідальнику», котрий можна захистити від втручання секретним кодом (password).

iPhone не звільняє від гріхів – Святий престол

Після представлення програмного забезпечення у ЗМІ поширилася інформація, ніби католикам дозволено сповідатися через iPhone. Та це заперечив учора Святий престол. Нові технічні засоби не можуть замінити персональний діалог між священиком і сповідником, в іншому випадку це вже не буде ритуал Тайни Покаяння, заявив речник Ватикану Федеріко Ломбарді.

Чому iPhone не придатний для сповідання, пояснив у коментарі Радіо Свобода священик УГКЦ в Римі Олександр Сапунко. «По-перше, уділення будь-якої Святої Тайни вимагає присутності того, кому ця тайна уділяється, – каже він. – По-друге, Свята Тайна покаяння зобов’язує до таємниці як з боку священика, так і з боку того, хто кається. Телефони й інтернет у сучасному світі дозволяють прослуховувати ці речі, тож, немає таємниці, немає тієї інтимності, яка зарезервована до Святої Тайни Покаяння».

Новинка американської компанії Little iApps коштує два долари і, як кажуть розробники, допомагає сучасному католику пройти електронний іспит совісті. Не йдеться про автоматичне покаяння через мобільний телефон, зауважують католицькі ієрархи у США, які схвалили і програму, і її вихід на ринок технологій. Духівники з-за океану висловлюють переконання, що цифровий додаток – гарний метод для поширення культури сповіді серед вірних.

Техніка допомагає, а не заміняє сповіді

Водночас отець Ломбарді наголошує, що техніка не може замінити особистої сповіді, однак ніщо не заважає тому, щоб за її допомогою готуватися до Святої Тайни Покаяння. За словами речника Апостольської столиці, «важливо також, щоб була справжня душпастирська користь, а не йшлося лише про бізнес-проект, викликаний важливою релігійною дійсністю, якою є Свята Тайна».

На розробку цифрової програми «Сповідь» авторів проекту надихнув заклик Папи Бенедикта XVI застосовувати у душпастирстві новітні технології. Минулого місяця понтифік «благословив» спілкування через соціальні мережі, але застеріг вірних від небезпеки «занурення у паралельну реальність». Папа Римський має свій канал на Youtube, сторінку на Facebook і активно користується електронною поштою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG