Доступність посилання

ТОП новини

Від наступника кардинала Любомира Гузара вірні очікують мудрих кроків для розвитку УГКЦ


Блаженніший Любомир Гузар
Блаженніший Любомир Гузар

Львів – У Західній Україні, де більшість становлять вірні УГКЦ, активно обговорюють зречення кардинала Любомира Гузара з посади глави Української греко-католицької церкви. Експерти позитивно оцінюють 10-річний період перебування кардинала Гузара на чолі Церкви.

Відставка глави УГКЦ Любомира Гузара не стала несподіванкою для греко-католиків. Оскільки ще два роки тому Блаженніший Любомир просив Папу Римського про зречення з престолу у зв’язку зі станом здоров’я.

Для львів’ян кардинал Любомир Гузар увійде в історію як Пастир, який зробив мужній крок: у 2005 році переніс осідок глави Церкви зі Львова до Києва, відновивши історичну справедливість. Хоча тоді лунало чимало різних думок щодо завчасного рішення, марґіналізації Львова, але з плином часу стало зрозуміло, що це було далекоглядне і правильне рішення.

На час, коли Блаженнійший очолював УГКЦ, випало чимало складних політичних перипетій у житті українського народу і держави. Слово настоятеля греко-католиків лунало незалежно, виважено і мудро.

Сподівання на нового главу Церкви

Новому главі Церкви пощастить більше, аніж попереднику бодай тому, що він матиме мудрого порадника – кардинала Любомира Гузара. Але з іншого боку, буде складно, бо його порівнюватимуть із Блаженнійшим Любомиром.

«Найважливіше для УГКЦ в майбутньому – це бути Церквою», – так сказав кардинал Любомир Гузар. Він радить своєму наступнику на патріаршому престолі утримати внутрішню єдність Церкви, зберегти її ідентичність. Від наступника владики Любомира очікують того, що він продовжить працю, скеровану на виконання заповіту Христового про єдність у Христі, зміцнить діалог з усіма українськими церквами, буде мудрий і виважений у своїх кроках, вмітиме гідно реагувати на суспільні події, лікувати зранені радянським минулим і розчаровані сьогоденням людські душі.

Вірні УГКЦ сподіваються, що їхній новий пастир буде дипломатом, авторитетною не лише в Україні, але й у світі людиною, яка презентуватиме гідно Церкву Христову і вірних, розвиватиме релігійні інституції, визначить стратегію УГКЦ у контексті сучасних викликів, об’єднає мирян і духовенство, зміцнюватиме УГКЦ як оберіг українськості.

Новий глава Церкви має керуватись наукою Христа – експерт


За словами експерта з релігійних питань Оксани Гайової, наслідник Блаженнійшого має бути таким, як глава будь-якої християнської церкви, володіти тими рисами, які описані у Святому письмі, діяннях і посланнях Апостолів, керуватись Христовою наукою. Якщо новий глава керуватиметься Христовою наукою, щиро усвідомлюватиме і відповідатиме своєму покликанню, то Господь йому допоможе, каже Оксана Гайова.

«Якщо християнські різні Церкви в Україні мають сповнити завдання: дати українському народові єдність, то мусять позбутися того духа розколу і ненависти, що українець українцеві ворог», – писав Митрополит Андрей Шептицький, а Блаженніший Любомир був його послідовником.

На думку ректора Українського католицького університету, отця Бориса Гудзяка, Блаженніший Любомир не сходить зі сцени церковного і суспільного життя. Його рішення про відставку вистраждане, прийняте з любові до людей.

У березні на Синоді єпископів УГКЦ буде обрано нового Главу. У кулуарах називають прізвища трьох владик – Гліба Лончини, Богдана Дзюраха та Ігоря Возьняка.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG