Доступність посилання

ТОП новини

Єгиптяни обурені впертістю Мубарака і позицією влади


Прага – У п’ятницю, вже на 18-й день антиурядових протестів, на вулиці і площі головних міст Єгипту вийшли сотні тисяч демонстрантів, обурених заявою президента Хосні Мубарака, що він відмовляється йти у відставку, і незрозумілою позицією армії, де серед командування, як припускають спостерігачі, також немає єдності щодо дій влади. Тисячі протестувальників фактично взяли в облогу не лише будівлю парламенту в центрі Каїра, а й сусідні – телебачення та добре укріплений палац Мубарака. Все більше критикують у Єгипті і віце-президента Омара Сулеймана, котрого вже розглядають у світі як фактичного правителя країни на перехідний період.

Незважаючи на масові протести в Єгипті, армія не лише заявляє, що є гарантом наступних реформ, підтримуючи останню заяву президента Мубарака, але й закликає антиурядові сили «повернутися до нормального буденного життя», тобто до припинення масових демонстрацій. Ця суперечлива заява армії викликала обурення десятків тисяч єгиптян.

Друга зустріч глави Вищої ради Збройних сил Єгипту, міністра оборони Мухаммеда Хусейна Тантаві з військовими керівниками після молитви в п’ятницю, як прогнозують спостерігачі, може означати намагання виробити план наступних кроків армії, коли антиурядові демонстрації скупчуються в Каїрі, Александрії, Суеці та інших містах, головним чином поблизу урядових будівель.

Тисячі демонстрантів блокують у п’ятницю парламент, штаб-квартиру державного телебачення і палац Хосні Мубарака, який охорона і армія додатково укріпляли цього ж дня. Хоча й сам президент Мубарак не брав участі в останньому засіданні Вищої ради Збройних сил Єгипту і заявив у четвер увечері про початок конституційної реформи та передачу своїх повноважень віце-президенту Омару Сулейману, однак він знову ухилився від відставки і повторив, що залишається до вересневих президентських виборів, у яких не братиме участі.

Ця заява викликала обурення у лавах народу. Одна з учасниць протестів поблизу парламенту в Каїрі заявила: «Хочу сказати кілька речей, сподіваюся, ви їх поширите. По-перше, я хотіла б звернутися до Хосні Мубарака: ви втратили будь-яку легітимність, у вас немає ніякого права роздавати накази. Нікому, навіть комарам. Стосовно Омара Сулеймана, то це ваша повна копія. Ви дві сторони однієї монети».

Світ сподівається на мирний перебіг передачі влади в Єгипті

Тисячі протестувальників оточили палац Мубарака в Геліополісі, в передмісті Каїра. Та сам президент Єгипту з родиною, як повідомляє телебачення «Аль-Арабія», покинув столицю і перебрався в резиденцію на березі Червоного моря в Шарм-ель-Шейху.

Спостерігачі зауважили в останньому зверненні Омара Сулеймана, коли він закликав усіх до спокою і повернення до домівок, нові владні нотки.

Світ спостерігає за тим, чи зможе армія витримати іспит на роль головної миротворчої сили. П’ятницю, 11 лютого, антиурядові сили оголосили «п’ятницею прощання» з режимом Мубарака.

США і Євросоюз уже вкотре закликали Єгипет оприлюднити детальний план демократизації.

А прем’єр-міністр Австралії Джулія Ґіллард наголосила, що зміни в Єгипті мають носити мирний характер. «Ми бачимо, що фундаментальні реформи необхідні, і ми віримо, що зміни тут не за горами, – заявила вона. – Нам абсолютно зрозуміло, що статус-кво підтримувати більше не можна, однак вкрай важливо, щоб зміни носили мирний характер».

На вечір п’ятниці організатори прогнозували участь у демонстраціях у Єгипті до 20 мільйонів протестувальників проти режиму, що тримався тут 30 років.

Державне телебачення заявило, що цього дня очікується ще одна заява президента Мубарака, але ні час, ні місце цього виступу президента Єгипту не названі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG