Доступність посилання

ТОП новини

Повага та увага до городян мало коштує, але важить найбільше – мер Кіровограда


Міський голова Кіровограда Олександр Саінсус
Міський голова Кіровограда Олександр Саінсус

Київ – Кіровоград – Міський голова Кіровограда Олександр Саїнсус ішов на вибори від Партії регіонів. Донедавна був директором одного з найбільших підприємств області. На посаді мера Кіровограда він обіцяє подбати про надання місту спеціального екологічного статусу й припинити відтік молоді до Києва та за кордон. Своїм баченням розвитку Кіровограда Олександр Саїнсус поділився з Радіо Свобода.

– Пане Олександре, до обрання міським головою Ви працювали «без політики». В умовах усе більшої політизації місцевої влади у країні чи не важко виконувати обіцяне?

– Зовсім не важко. Бо діалог із державною владою йде не з позиції політики, а з позиції господарювання й соціальних питань.

– Які першочергові завдання Ви, як міський голова, поставили перед собою?

– Головне завдання – аудит усіх міських справ. Основні напрямки – робота місцевого самоврядування, яка потребує адмінреформи. Потрібно вибудовувати нову систему управління та сертифікувати її за міжнародними стандартами. Другий напрямок – комунальне господарство. Бо в ньому є чимало проблем: ремонт дахів, ліфтів, під’їздів, доріг. Окрема тема тут – розробка програми теплозабезпечення. Тут уже багато негативного нароблено: до 40% помешкань мають індивідуальне опалення, а це суттєво шкодить системі централізованого опалення. Не менш важливе завдання, ніж аудит усіх сфер життя міста, – це наповнення бюджету та нові робочі місця.

– Кіровоград має найдовший і один із найстаріших водогонів в Україні.

– Ми зараз проводимо глибокий аудит водопостачання. Йдеться про залучення інвесторів і створення окремого підприємства, яке б об’єднало потужності водоканалів усіх міст області.

– Міська громада Кіровограда неодноразово висловлювалася за те, щоб надати місту особливий екологічний статус. Адже через видобуток сировини для атомної промисловості радіаційний фон у Кіровограді найвищий з-поміж українських міст.

– Цю тему відкладати не можна. Якщо вона не вирішиться цього року, треба займатися цим далі. У рамках спеціального екологічного статусу держава має приділити увагу вирішенню соціальних питань, розвитку медичного обслуговування, дослідженню стану довкілля, створенню кращих умов для інвестицій. Треба покращити наповнення місцевих бюджетів за рахунок центрального. Якщо чекати, поки економіка підніметься і дасть нам змогу фінансувати ці програми самотужки, ми втратимо час.

– Що Ви плануєте робити для того, щоб молодь не виїжджала у пошуках кращої роботи до столиці чи за кордон?

– Це підтримка місцевих товаровиробників, передусім таких великих як «Червона зірка» та «Гідросила». Йдеться про запровадження на них сучасних технологій. Днями мав розмову з губернатором щодо просування проектів заводу «Радій». Це підприємство розробляє і випускає системи для управління й контролю за безпечною роботою енергоблоків атомних електростанцій. Це найсучасніші технології, це те, що йде на експорт. Зараз підприємство розробляє системи контролю за процесами, які відбуваються всередині шахти. Це дуже перспективний проект, про його хід ми повідомляємо Президентові та уряду.

– У перші дні на посаді мера Ви організовували зустрічі із представниками малого й великого бізнесу. Які результати цього діалогу?

– Під час ухвалення Податкового кодексу було чимало неузгодженостей із потребами малого бізнесу. Щоб розв’язати ці проблеми на місцевому рівні, ми створили громадську раду підприємців, окрім них туди увійшли керівники ринків та місцева влада. Готуємо тристоронню угоду соціального партнерства. Кінцева мета – створення сприятливих умов для бізнесу.

– Який досвід інших українських міст Ви хотіли б використати?


– Днями був у Вінниці, подивився на їхні умови: єдине вікно для бізнесу, створення умов для мешканців. Це підвищення кваліфікації працівників місцевої влади. Вони мають працювати передусім на надання якісних і вчасних послуг місцевій громаді. Не все залежить від грошей. Повага та увага до мешканців має відчуватися щодня: це мало коштує, але важить багато.

Це чергове інтерв’ю у проекті Радіо Свобода: «Нова місцева влада – розмови з мерами».

Задля міста потрібні конструктивна співпраця і солідарна відповідальність – мер Івано-Франківська

Іноземні інвестиції потребують зменшення державного тиску – мер Вінниці

«Щоб у Рівне хотілося повертатись» – міський голова Рівного мріє про повномасштабне будівництво

Мер Ужгорода Погорєлов: «Міський голова має бути передовсім менеджером, а не політиком»

Мер Донецька вважає своїм успіхом 70-відсотковий рейтинг Партії регіонів в місті

«Наше місто рівнятиметься на Донецьк» – мер Луганська Сергій Кравченко

«Ніхто не збирається робити масових зачисток» – мер Тернополя

«Хочемо збалансувати і бажання, і можливості» – мер Харкова


Брак політичної волі заважає розвитку місцевого самоврядування – мер Львова

«Хочу збудувати громадянське суспільство в Запоріжжі» – мер Сін
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG