Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній транш МВФ: стимул чи гальмування розвитку?


Київ – Сьогодні місія МВФ, яка завершує роботу в Україні, має оприлюднити результати своїх переговорів з українським урядом. Прем’єр-міністр Микола Азаров та депутати парламентської більшості запевняють, що у головних соціальних та макроекономічних питаннях було досягнуто компромісу. Тим часом представник опозиції та незалежні економісти стверджують, що в нинішніх умовах кредит МВФ не сприятиме реформам, і може навіть нашкодити економіці країни.

Сьогодні місія МВФ завершує свою роботу у Києві. Метою візиту місії був перегляд програми співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною та узгодженні третього траншу кредиту у рамках програми «стенд-бай».

За словами Прем’єра Миколи Азарова, уряду вдалося досягти компромісу щодо більшості питань, які увійдуть до меморандуму про співпрацю.

«Цікавили місію МВФ перспективи виконання бюджету; чи можлива реалізація запланованого дефіциту нафти та газу, дефіциту бюджету, – каже прем’єр. – МВФ в цілому позитивно оцінив результати нашої роботи за минулий та початок цього року. Вони з розумінням сприйняли мої аргументи щодо поетапної реалізації накреслених у літньому меморандумі цілей: зміни тарифів, пенсійної реформи. Компроміс, якого ми досягли, дасть змогу найменш болісно для людей проходити необхідний етап реформування».

Переговори з МФВ можна вважати успішними, а це позитивно вплине на економіку та хід реформ в Україні, переконаний депутат від Партії Регіонів, заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук’янов.

«Досягнуто спільної позиції з усіх питань, які обговорювалося: це і тарифи, і робота національного банку, валютного регулювання, відшкодування ПДВ експортерам, що підживлює економіку».

При цьому, Лук’янов запевняє, що майбутні домовленості з МВФ не вплинуть суттєво на пенсійну реформу, бо питання підвищення пенсійного віку не належало до основних тем переговорів.

20 мільярдів доларів пішло в офшори?

На думку ж депутата-бютівця Андрія Павловського, у нинішніх умовах позики МВФ розбещують владу та здебільшого проїдаються.

«Ми принижуємося, щоб отримати позику, тоді як щороку, за даними НБУ, з України виводяться мільярди. Минулого року 20 мільярдів доларів пішло в офшори – це більше, аніж загальний обсяг програми співпраці з МВФ! Отже, Україні варто використовувати внутрішні ресурси, яких достатньо, щоби закрити і пенсійний фонд, і соціальні програми», говорить депутат-опозиціонер.

Кредитування України за програмою «стенд-бай» Міжнародний валютний фонд поновив у липні минулого року. З того часу Україна отримала два транші загальним обсягом понад три з половиною мільярди доларів. Між тим експерти відзначають швидке збільшення державного боргу України, який за останній рік зріс на 36%.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG