Доступність посилання

ТОП новини

Українці бояться продовольчої кризи


Київ – 51% українців бояться світової продовольчої кризи. Про це свідчать дослідження громадської думки, яке провела компанія Research&Branding Group. Водночас, деякі експерти не сумніваються в тому, що продовольча криза в світі може бути вигідною для України, однак для цього, погоджуються вони, бракує належного адміністрування в агропромисловому секторі.

Як свідчить опитування R&B Group, половина мешканців України боїться світової продовольчої кризи і впевнена, що така криза загрожує Україні.

Лише третина такого страху не відчуває. Серед причин виникнення такої кризи українці виділяють, перш за все, зміни клімату та природні катаклізми (37%), а також цінову політику великих світових корпорацій (32%) та подорожчання добрив і палива (22%).

У понад 70% із 2078 респондентів продовольча криза асоціюється зі зростанням цін на основні продукти харчування. За словами керівника соціологічної компанії R&B Group Євгена Копатька, сюди можна зарахувати і явища, які провокують подорожчання, зокрема дефіцит продуктів, ажіотажний попит.

«Продовольча криза – це цілий комплекс проблем, які накладаються одна на одну. Перша – це нестача продовольства, друга – це його ціна, бо зрозуміло, що вона зростає. Третя – це зміна структури споживання, яка залежить від економічної ситуації в країні і доходів громадян», – зазначає Копатько в коментарі для Радіо Свобода.

Соціологи намагалися визначити і моделі поведінки українців у випадку, якщо ціни на звичні для них продукти харчування суттєво зростуть. 30% респондентів намагатимуться максимально забезпечити себе продуктами першої необхідності власного виробництва, 27% опитаних повністю перейдуть на дешевші продукти харчування.

Українці вважають, що можуть виграти від кризи

Дослідження також показало, що 42% українців переконані, що Україна може виграти від світової продовольчої кризи. Такий оптимізм висловлював і восени минулого року на переговорах зі Світовим банком прем’єр-міністр Микола Азаров. Тоді він заявив, що Україна, за належної фінансової підтримки, зможе врятувати світ від продовольчої кризи.

Таку ймовірність ставить під сумнів керівник корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. За його словами, Україна поступово перетворюється з аграрної на урбаністичну країну і втрачає спроможність самостійно себе прогодувати. Свідченням цього, вважає Матвієнко, є рішення уряду імпортувати, наприклад, картоплю, гречку та масло.

Щоб отримати вигоду зі світової продовольчої кризи, на переконання експерта, уряд має зосередити увагу на зернових.

«Саме туди, де ми можемо гарантовано отримувати зернові, слід спрямовувати максимально інноваційні зусилля для кардинального збільшення урожайності зернових. Якщо ці заходи здійснити, можна сподіватися на те, що Україна не те, що не зазнає серйозної продовольчої кризи, а й буде в цих умовах гравцем. Поки що ми не бачили зрозумілої аграрної політики, але бачили, наприклад, перешкоджання експорту зерна», – каже Костянтин Матвієнко.

За даними ООН, на початку цього року ціни на харчі у світі підскочили майже на 3,5%. Це найвищий показник відтоді, як фахівці почали збирати такі дані 20 років тому. За прогнозами, ріст цін на продовольство навряд чи зупиниться найближчим часом.

Дослідження громадської думки населення України щодо загроз, пов’язаних із світовою продовольчою кризою, R&B Group проводила з 1 по 10 лютого 2011 року методом персонального інтерв’ю в 24 областях України та АР Крим. Похибка не перебільшує 2,2%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG