Доступність посилання

ТОП новини

Не варто припиняти моніторинг України – Северінсен


Колишня співдоповідачка моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен
Колишня співдоповідачка моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен

Київ – Колишня співдоповідачка моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северінсен заявляє, що припиняти моніторинг ПАРЄ в Україні не варто. На думку Северінсен, Україна поки не може похвалитися ані незалежним судочинством, ані високим рівнем свободи слова чи дотриманням прав людини в цілому. Натомість у Партії регіонів наголошують на тому, що зняття моніторингу ПАРЄ залежить від ухвалення Україною низки законів.

Колишня співдоповідачка моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен каже, що події в Україні її захоплюють, однак далеко не в позитивному значенні цього слова. Северінсен відзначає погіршення ситуації із забезпеченням демократичних прав і свобод в Україні і вважає, що це ставить під сумнів євроінтеграційні наміри України.

«Нині постає питання, що робить Європа стосовно України. Насправді, нічого не робить і навряд чи буде робити, бо Європа любить стабільність і постачання газу. Але якщо в Україні не буде чіткого розподілу влади між гілками, якщо судді не будуть незалежними, а корупція розвиватиметься надалі, то напевне, втома від України в ЄС зростатиме», – вважає вона.

Ганне Северінсен висловлює розчарування тим, що українська влада, на її думку, практично не відреагувала на зауваження, висловлені в резолюції ПАРЄ у жовтні 2010 року, коли асамблея фактично визнала тиск з боку української влади на журналістів та громадських активістів.

«Реальність полягає в тому, що ви досі не маєте незалежного судочинства, досі багато корупції, концентрація влади завелика в руках одних і тих самих людей. Тобто, насправді ситуація відрізняється від того, що ми бачимо на поверхні. Українська влада запропонувала припинити моніторинг ПАРЄ, зважаючи на той факт, що Україна головуватиме в Раді Європи цього року, проте я не радила б це робити», – додала вона.

Україна поки не виконала всі зобов’язання

Україна головуватиме в Раді Європи з травня до листопада 2011 року. Восени минулого року президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу заявив про прохання України зняти з держави моніторинг через заплановане головування.

У Партії регіонів не виключають, що Україна перебуватиме під моніторингом Ради Європи у той період, коли головуватиме в цій організації. Народний депутат від Партії регіонів, голова постійної делегації у ПАРЄ Іван Попеску нагадує, що Україна, вступаючи до Ради Європи, взяла на себе низку зобов’язань, і доки їх не виконає, залишатиметься під моніторингом.

«Які основні моменти лишилися для України? Це ухвалення Кримінально-процесуального кодексу, ухвалення законів про прокуратуру, адвокатуру, крім того, повна передача пенітенціарної системи цивільним органам і створення громадського телебачення», – зазначив парламентар.

Водночас Іван Попеску сказав, що не бачить особливого негативу в тому, що Україна залишатиметься під моніторингом Ради Європи під час головування в цій організації. «Ухваленням кожного нового закону, виконанням зобов’язань, які маємо, ми наближаємося до того часу, коли буде знято моніторинг. Але це може відбутися лише після того, як буде представлена велика доповідь щодо виконання наших зобов’язань перед Радою Європи. Крапка. Не буде цієї доповіді, значить, ця справа перенесеться трохи далі. І немає в цьому ніякої трагедії, лише правила процедури», – наголосив він.

За словами голови постійної української делегації у ПАРЄ Івана Попеску, доповідачі моніторингового комітету ймовірно прибудуть до України у квітні 2011 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG