Доступність посилання

ТОП новини

Каддафі не хоче лишитися без влади


Каддафі заявляє на телебаченні, що не віддасть влади. Фото AFP
Каддафі заявляє на телебаченні, що не віддасть влади. Фото AFP

Прага – Керівник Лівії каже, що не піде в відставку попри масові протести проти його влади. Тим часом в Організації Об’єднаних Націй закликають ужити заходів проти Лівії після повідомлень про криваве придушення акцій протесту проти влади цієї північноафриканської країни.

Рада безпеки ООН на терміновому засіданні за зачиненими дверима розглянула в вівторок становище в Лівії. Про результат цих консультацій має стати відомо пізніше, вже вночі за київським часом.

А верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей закликала провести міжнародне розслідування насильства, до якого вдалася проти учасників протестів влада Лівії.

Крім того, в Раді з прав людини ООН, членом якої є Лівія, лунають заклики негайно скликати засідання через події в цій країні.
Під час трансляції промови Каддафі в Йорданії глядачі били його зображення черевиками на знак найвищої зневаги до лівійського лідера

Ліга арабських держав теж провела в вівторок термінове засідання щодо Лівії, яка є її членом, і заявила, що забороняє Лівії брати участь у її засіданнях, доки влада країни не припинить придушувати протести.

А Європейський Союз оголосив, що припиняє переговори з Лівією про планований торговельний договір.

Каддафі каже, що не віддасть влади

Лівійський диктатор Муаммар аль-Каддафі тим часом виступив у вівторок із сердитою заявою на державному телебаченні. «Муаммар аль-Каддафі не має такої посади, щоб іти з неї в відставку, як то роблять інші президенти. Муаммар аль-Каддафі – не президент! Він – лідер революції!» – наголосив він і додав, що залишиться ним «до кінця своїх днів». Це дійсно так – Каддафі, фактично одноосібний керівник країни, формально не обіймає жодної посади і має «лише» згаданий почесний титул.
Каддафі виступав перед своєю колишньою резиденцією Баб аль-Азізія в Тріполі, яку дбайливо зберегли в руїнах після бомбардування США 1986 року

За словами Каддафі, він також не залишить країну, як то припускали раніше. «Я не можу залишити тут останки свого діда! Я й помру тут як мученик, урешті-решт!» – заявив він, грюкнувши кулаком.

Каддафі додав, що боротиметься «до останньої краплі крові», і закликав своїх прихильників продовжити боротьбу з супротивниками режиму. А демонстрантів він назвав «пацюками й найманцями», які, за його словами, виходять на протести за гроші й наркотики, й нагадав, що за такі протести на учасників чекає страта.

При цьому, як сказав Каддафі, він «іще й не починав» вживати силу до демонстрантів проти його влади. Коли ж це станеться, «все палатиме», заявив він.

Численні жертви в Лівії

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун іще раніше засудив насильство в Лівії. «Лівійська влада стріляє по демонстрантах із бойових літаків і вертольотів. Це неприйнятно. Це мусить припинитися негайно», – заявив він.

Лівійське державне телебачення заперечило масові вбивства демонстрантів, зокрема, за допомогою бойової авіації. Та доказів, кажуть дипломати в ООН, досить.

Це хоча б свідчення двох лівійських військових пілотів, які на своїх винищувачах утекли ще в понеділок на Мальту. Двоє полковників попросили там притулку, щоб не виконувати наказ розстрілювати демонстрацію в другому за розміром місті країни Бенгазі, в якому тиждень тому і спалахнули протести проти влади.

Є й повідомлення зі столиці Тріполі, що ще вранці в вівторок на вулицях лежали десятки тіл убитих демонстрантів. Загалом говорять про сотні вбитих у цих двох і ще кількох містах країни, коли війська стріляли по учасниках протестів.

Правозахисна організація Human Rights Watch, посилаючись на медичні джерела в Тріполі, заявила, що тільки в столиці Лівії від неділі вбито принаймні 62 людини, і ще понад 200 деінде в країні. Лівійська опозиція говорить, що кількість жертв, можливо, перевищила 400.

Протести в лавах режиму
Ібрагім ад-Даббаші перед місією Лівії до ООН у Нью-Йорку. Весь штат місії, крім самого посла Мохаммеда Шальгама, перейшов «на бік народу Лівії»

Проти режиму фактичного лівійського керівника Муаммара аль-Каддафі, незмінного вже 42-й рік, повертаються й лівійські дипломати. Заступник голови місії Лівії в ООН Ібрагім ад-Даббаші звертався до Ради Безпеки з пропозицією не тільки ухвалити заяву з засудженням дій лівійської влади проти учасників протестів і заклик припинити насильство, а й розглянути можливість запровадити в Лівії силами міжнародної спільноти заборону на польоти її військової авіації, яку там застосували проти демонстрантів.

Раніше він уже заявив, що він із народом, а не з режимом. «Побачивши, що діється в Лівії після того, як син Каддафі по суті оголосив війну проти лівійського народу, ми не можемо мовчати і маємо донести голос лівійського народу до світу», – сказав дипломат.

Крім заступника посла в ООН і більшості працівників цієї місії, які вимагають відставки Каддафі, виступили проти режиму чи й навіть залишили свої посади на протест проти придушення демонстрацій посли чи чільні представники лівійських посольств у США, Китаї, Індії, Бангладеш та Індонезії.

Світ засуджує придушення протестів у Лівії

Зростає й міжнародне засудження останніх подій у Лівії. З заявами про це вже виступили, серед інших, Європейський Союз, США, Іран, Індія, Індонезія чи Китай.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, зокрема, різко засудила невпинні репресії проти демонстрантів, насилля і загибель цивільних людей. Вона закликала владу Лівії негайно припинити використання сили проти учасників протестів, а всі сторони виявити стриманість.

У США державний секретар Гілларі Клінтон оприлюднила заяву, в якій теж засуджує насильство і заявляє, що світ «із тривогою» спостерігає за подіями в Лівії.

А канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що Муаммар аль-Каддафі «оголосив війну власному народові».
Єгипетські заробітчани тікають із Лівії хто як може. Прикордонний пункт Ас-Саллум на лівійсько-єгипетському кордоні

Наростає й криза з біженцями, які намагаються втекти з країни. Це не тільки самі лівійці, а й численні іноземці, які працюють у цій країні.

Найбільше серед них єгиптян – як вважають, близько півтора мільйона. Понад десять тисяч їх уже зібралися на кордоні Лівії й Єгипту, щоб дістатися додому.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG