Доступність посилання

ТОП новини

У Криму немає кому тестуватися кримськотатарською мовою


Кримськотатарська школярка
Кримськотатарська школярка

Сімферополь – Цього року жоден із кримських випускників шкіл не обрав кримськотатарську мову для зовнішнього незалежного тестування. Про це Радіо Свобода повідомили у Сімферопольському центрі оцінювання якості освіти. За словами керівника Центру Юрія Ільїна, три відсотки кримських школярів хочуть тестуватися українською мовою, решта – російською. Така картина в Криму, за даними експертів, спостерігається уже кілька років поспіль.

За офіційними даними, 14% кримчан визнають кримськотатарську мову рідною, втім, сьогодні ніхто не хоче проходити тестування на ній. Експерти кажуть, що насправді охочі були б, якби була б можливість. Попри те, що уряд автономії інформує про існування аж 15 кримськотатарських шкіл, насправді жодна з них не є справді школою з кримськотатарською мовою навчання.


Як розповіла Радіо Свобода голова Асоціації кримськотатарських працівників освіти «Мааріфчі» Сафуре Коджаметова, з 15 згаданих шкіл у 14 викладання в старших касах переважно ведеться російською мовою і ще в одній – українською. Лише початкові і частково середні класи забезпечені підручниками кримськотатарською мовою, у старших класах їх майже немає. Саме тому випускники кримськотатарських шкіл здавати тести рідною мовою просто не в змозі.

Кримська громадськість уже давно б’є на сполох. Однак лише торік під її тиском, зокрема, на пропозицією Асоціації «Мааріфчі», Верховна Рада Криму затвердила Концепцію розвитку кримськотатарської освіти, яка передбачає перехід на викладання кримськотатарською мовою і в старших класах.

Важке відродження кримськотатарської освіти

Рефат Чубаров
Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що відсутність при реєстрації для тестування кримськотатарською мовою жодного охочого говорить про критичний стан, в якому опинилася кримськотатарська мова і школа. «Точніше, не кримськотатарська школа, бо її ще просто не існує, – пояснює Чубаров. – Протягом кількох десятиліть вона була заборонена, коли кримські татари перебували у вигнанні. Цей дуже гіркий сигнал має спрямувати усі наші зусилля на те, щоб у найближчі роки відновити повноцінну кримськотатарську школу, де не лише викладатиметься рідна мова, але й нею вивчатимуться інші предмети. Щонайменше, предмети гуманітарного циклу викладатимуться кримськотатарською мовою».

Тим часом у Міністерстві освіти Криму повідомили, що зараз готується до видання кілька кримськотатаромовних підручників для старших класів. Втім, поки що ніхто не може сказати, коли в Україні з’являться повноцінні школи із викладанням кримськотатарською мовою, як наприклад, російською, угорською чи румунською, які успішно діють в різних регіонах країни.

Що ж до тестування, то заявки для участі в ньому прийматимуться до кінця лютого. Можливо, цифра 0 у графі «кількість учасників ЗНО кримськотатарською мовою» ще зміниться на якусь іншу цифру. Але, як вважають фахівці, на нинішній важкий стан кримськотатарської освіти це не вплине.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG