Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Грач, новий генсек старої Компартії


Леонід Грач, керівник нової Компартії зі старою назвою – КПРС
Леонід Грач, керівник нової Компартії зі старою назвою – КПРС

Сімферополь – Народний депутат України, зовсім недавно – один з лідерів КПУ, від неділі – керівник нової Компартії зі старою назвою – КПРС. 27 лютого позачерговий з’їзд цієї політичної сили обрав Леоніда Грача головою політради, фактично – генеральним секретарем Комуністичної партії робітників і селян.

Комуністична партія робітників і селян була створена на рубежі 90 і 2000 років і лише один раз брала участь у виборах 2002 року набравши менше пів відсотка голосів українців. В неділю в Києві відбувся позачерговий з’їзд КПРС, де її новим лідером було обрано народного депутата від Компартії України Леоніда Грача.

Останнього кілька місяців тому пленум ЦК КПУ виключив з партії і фракції, а потім партквитків позбулися ще кілька десятків кримських комуністів, які підтримали свого лідера. Тепер найближчі з них до Грача також увійшли до керівництва нової КПРС.

Чи зможе Леонід Грач переформатувати лівий рух в Україні?

Леонід Грач, коли я з ним в неділю ввечері розмовляв, був переповненим оптимізмом. На його думку, очолена ним Компартія має шанс об’єднати український лівий і комуністичний рух. Він каже, що не треба всю класову боротьбу зводити до парламентської, але переконаний, що до Верховної Ради України КПРС потрапить.

За словами Леоніда Грача, КПРС – це «рідна назва, яка нагадує радянські часи». Він зазначив, що вже сама назва партії «віддзеркалює саме марксистсько-ленінську теорію і практику наших дій у справі побудови соціалістичного суспільства». Він також наголосив, що його перехід до КПРС є відповіддю «тому махровому, злочинному опортунізму, який Симоненко та його компанія внесли у комуністичний рух через розклад КПУ».

Коментарі представників КПУ, очевидно, у понеділок не забаряться. А експерти по-різному оцінюють перспективи КПРС на чолі з Леонідом Грачем. Разом з тим, більшість визнає, що щонайменше у Криму вона таки матиме вплив.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG