Доступність посилання

ТОП новини

Україна виключатиме Лівію з Ради ООН з прав людини


Прага – Україна голосуватиме за виключення Лівії з лав Ради ООН з прав людини, повідомили Радіо Свобода в українському представництві при ООН. Генеральна Асамблея ООН розглядатиме це питання у вівторок. Раніше Рада безпеки ООН вже оголосила санкції проти режиму Муаммара Каддафі, який звинувачують у брутальному придушенні виступів проти влади.

Шокуючим назвав становище в Лівії голова 65 Генасамблеї ООН Йозеф Дайсс. Якщо не реагувати на події, то це підірве авторитет ООН, вважає цей швейцарський політик, який і оголосив про розгляд лівійського питання у вівторок в Нью-Йорку.

Акції протесту з вимогою до лівійського лідера Муаммара Каддафі піти у відставку тривають з середини лютого. За даними міжнародних спостерігачів, через те, що лівійська влада застосовує силу проти повстанців загинуло сотні, а можливо і тисячі осіб.

Власне, рішуча реакція світу на ці події вже є. Рада безпеки ООН оголосила минулої суботи санкції проти лівійського режиму. Це і замороження рахунків лівійського керівництва, і заборона їхніх закордонних поїздок, і ембарго на торгівлю зброєю. Проти санкцій перед їхнім ухваленням виступила Туреччина, яка побоюється, що такі заходи можуть завдати шкоду і лівійському народу.

І вже вся світова спільнота, включно з Туреччиною, стурбована повідомленнями про насильство на лівійських вулицях. Попереднє розслідування такої інформації почав Міжнародний кримінальний суд, який має вирішити, чи порушувати карну справу. Про це оголосив у понеділок прокурор цього суду Луїс Морено-Окампо: «Щодо кожного, хто вирішить нападати на цивільне населення, будуть проводити розслідування і карати. Командири несуть особливу відповідальність, адже вони відповідають за армію і мусять знати, що роблять їхні війська».

Влада, яка порушує права своїх громадян, не може належати до Ради ООН з прав людини, одностайно вирішили в п’ятницю члени цієї ради. Але їхньої думки недостатньо. Щоб виключити країну з цього органу, потрібна згода двох третин зі 192 учасників Генеральної Асамблеї ООН. Голосування проводять таємно.

Голосування в ООН не буде формальністю – український дипломат

Державний секретар США Гілларі Клінтон у понеділок на засіданні Ради ООН з прав людини в Женеві закликала учасників Генасамблеї ООН виключити Лівію: «Урядам, які повертають рушниці проти власного народу, немає місця у цій структурі».

Україна погоджується з подібними оцінками і тому буде голосувати за виключення Лівії з Ради ООН з прав людини. Про це розповів Радіо Свобода посол України при ООН Юрій Сергєєв. За його словами, з цього приводу є світовий консенсус, бо схожі рішення стосовно лівійського керівництва вже підтримали Ліга арабських держав, Рада миру і безпеки Африканського союзу, та і Рада безпеки ООН ухвалила «досить суворе рішення, причому ухвалила його одноголосно».

Тим не менше, Юрій Сергєєв вважає, що обговорення на Генасамблеї у вівторок не буде формальністю. «Все одно позиція кожної держави має бути визначена, воно має проходити через процедуру з коментарями, з виступами. Це не є формальність», – каже дипломат.

Лівію обрали до Ради ООН з прав людини у травні 2010 року.

Потрібна гуманітарна допомога

Поруч з засудженням лівійського керівництва, у світі обмірковують, як краще допомогти пересічним лівійцям під час внутрішньої кризи. Через проблеми з безпекою в Лівії, наразі міжнародним гуманітарним організаціям важко оцінити, скільки саме ліків та харчів потрібно туди направити, визнала у понеділок Валері Амос, що займається в ООН гуманітарними поставками.

Водночас дехто не чекає стабілізації. Франція оголосила у понеділок, що посилає до міста Бенгазі, другого найбільшого в Лівії, два літаки з гуманітарною допомогою, на борту яких будуть і лікарі. Це буде перша пряма допомога Заходу сходові Лівії, де становище контролюють повстанці.

Посол України при ООН називає своєрідною українською допомогою в цій ситуацій той факт, що Україна поруч зі своїми громадянами евакуювала з Лівії й іноземців. «Яка буде далі і в якій формі вона може бути надана – тут я не знаю, але я думаю, що ми не будемо стояти осторонь», – сказав Юрій Сергєєв.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG