Доступність посилання

ТОП новини

Стартував спільний українсько-румунський проект – задля карпатського села


Івано-Франківськ – Спільний українсько-румунський проект «Гармонізація розвитку туризму в сільській місцевості Карпатського регіону» реалізовують в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2012 за підтримки Європейського Союзу. З української сторони проект виконуватиме Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини, з румунської – Центр розвитку малого та середнього бізнесу Марамурешського повіту.

Учасники проекту вирішуватимуть однакові проблеми для карпатських сіл по різні боки кордону, насамперед пов’язані з розвитком туризму. Це сприятиме розвитку сільських територій і садиб зеленого туризму.

«У рамках цього проекту буде розроблено стратегію розвитку карпатського села, впроваджено туристичний продукт «Сільські мальовничі Карпати», розроблений карпатський туристичний паспорт та виготовлено промоційну продукцію про регіон», – зазначає заступник голови Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини Марія Коваль.

Туристичні принади – від природи до автентичної кухні

На проект відводиться два роки. Основне завдання вбачають у підтримці розвитку туризму в сільських територіях. Для цього проводитимуть навчальні тренінги для власників зелених садиб і туристичних організацій, представників влади і органів місцевого самоврядування та туристичних інформаційних центрів.

Туристичною принадою повинні стати природа Карпат, визначні пам’ятки природи та історії, звичаї та обряди, гуцульська кухня, фестивалі, наголошує начальник управління туризму обласної держадміністрації Наталія Гасюк.

«Передбачене створення календаря культурних заходів двох наших територій – Івано-Франківщини і Марамурешського повіту з тим, щоб туристи знали, як вони можуть провести час, і об’єднання учасників проекту – туристичні бізнеси – в єдину мережу, яка б дозволила туристам подорожувати від одного об’єкту до іншого, отримуючи від цього відповідні бонуси», – розповіла про деякі з завдань проекту Наталія Гасюк.

Рівні партнери, але не рівні умови

За задумом, транскордонний туризм передбачає вільне пересування від одного цікавого об’єкта до іншого, можливість подорожувати, не зважаючи на кордони. Хоча наразі українські і румунські партнери не в рівних умовах, насамперед через візи, визнає виконавчий директор Центру підтримки малого і середнього бізнесу Марамурешського повіту Раду Біг.

«Ситуація в даному випадку досить незбалансована, оскільки ми, як румунські громадяни, можемо вільно в’їжджати в Україну без візи, а ваші громадяни візи потребують, – каже він. – Отримання ж візи є досить складною процедурою. І це може вплинути на туристичний потік українців до Румунії».

Виконання спільного проекту повинно сприяти розбудові спільного інформаційного і маркетингового простору та позитивному іміджу Карпатського Єврорегіону на регіональних і міжнародних ринках.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG