Доступність посилання

ТОП новини

Біля Верховної Ради відбувся музичний протест


Київ – Музична акція протесту проти нового закону «Про телебачення і радіомовлення» відбулася біля Верховної Ради. Законопроект від Партії регіонів, вже ухвалений парламентською більшістю у першому читанні, передбачає скасування норми про обов’язкову 50-відсоткову частку музичних творів українських авторів чи виконавців у загальному обсязі мовлення. Для того, щоб показати депутатам із провладної більшості, що українська музика існує, але потребує державної підтримки, музиканти зі столиці та з регіонів дали півторагодинний концерт під стінами Верховної Ради.

Рок, поп, фольк та інші музичні стилі продемонстрували депутатам українські виконавці, які грали та співали під стінами Верховної Ради в той час, коли там мало відбуватися засідання парламентського комітету з питань свободи слова. Саме цей комітет мав доопрацювати до другого читання проект закону «Про телебачення і радіомовлення».

Організатори музичного протесту спробували переконати представників провладної більшості в тому, що норма про обов’язкову 50-відсоткову квоту для української музики в теле- й радіоефірах має залишитися чинною, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від НУНС Олесь Доній.

«Українська нація протягом кількох сотень років не мала своєї держави. Вона піддавалася або полонізації на одних землях, або русифікації на інших. Для вирівнювання ситуації, щоб українська мова і культура мали перспективи, могли самостійно існувати, потрібна допомога з боку держави. Навіть ті держави, які мають історію в кількасот років, все одно, боронять свою мову. Наприклад, Франція, яка має історію у багато сотень років», – наголосив Доній.
Музичний протест
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Досить рятувати сіре і убоге мистецтво – регіонал

Утім, у Партії регіонів вважають, що підтримувати слабких немає сенсу, заявив Радіо Свобода депутат-регіонал Вадим Колесніченко. За його словами, українська музика мала достатньо часу для становлення.

«Мистецтво, яке вже 20 років на милицях і планує ще милицями послуговуватися, воно буде таке ж сіре і убоге. А мистецтво, яке без милиць пробивається, йому і квоти не потрібні. Тому має бути якась конкуренція. Досить уже підтримувати заради того, щоб вся наша культура така була. Скільки можна було, робили не по совісті – давали ці квоти, скільки можна? Не виросли? Що ж зробиш – треба конкурувати», – зазначив Колесніченко.

Український шоу-бізнес не має достатнього капіталу для конкуренції – виконавець

Якщо не всі депутати розуміють закони політології та історії, то пояснення з виключно матеріальної точки зору має бути доступним для всіх парламентаріїв, зауважив у розмові з радіо Радіо Свобода фронтмен полтавського рок-гурту «ДельТора» Євген Янкевич.

«Є економічні критерії. Український капітал шоу-бізнесу, як би ми його не поважали, не були патріотами, він економічно ще не конкурентоспроможний зі світовим капіталом, чи російським капіталом шоу-бізнесу. Тому, якщо принцип буде тільки такий, що хто більше заплатив, той більше вхопив, відповідно, не буде державного квотування чи захисту, якихось меж не буде встановлено, то тоді у кого буде більше коштів, той і буде правити бал. І це буде не українська музика», – зазначив Янкевич.

Парламентська більшість на чолі з Партією регіонів не відмовилися від планів ухвалити новий закон «Про телебачення і радіомовлення» й скасувати квоту для української музики. За словами Вадима Колесніченка, це може відбутися упродовж найближчого місяця.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG