Доступність посилання

ТОП новини

Жінок дискримінують навіть в Європі – звіт Єврокомісії


Прага – Міжнародний жіночий день відзначає свій столітній ювілей, але навіть і через століття жінки в Європі не досягли поставлених цілей. Звіт, виданий Європейською Комісією, говорить, що рівна оплата за рівну працю далі залишається недосяжною мрією, адже жінки на старому континенті отримують майже на п’яту частину менше, ніж чоловіки.

Ситуація в Європі не змінюється впродовж останніх 15 років: жінки в середньому отримують за роботу на 17.5% менше, ніж чоловіки. А це, за словами європейського комісара, що опікується базовими правами, означає, що жінка має працювати на два місяці більше, для того, щоб отримати зарплату таку ж, як і чоловік.

Речник комісара Метью Ньюмен пояснює це не стільки відвертою дискримінацією на робочому місці, а структурою ринку праці.

«Багато жінок не йдуть в ті професії, які приносять великі гроші. Все починається ще у молодому віці. Наприклад, жінка йде вчити соціальні науки, стає вчителькою, а це невисоко оплачувана робота. Жінки не йдуть на такі спеціальності, як інженер, комп’ютерні науки, менеджмент, які є високооплачуваними», – зазначив Метью Ньюмен.

Найбільша різниця між оплатою праці між чоловіками і жінками, за результатами звіту, є в Естонії, близько 30%, найменша, в Італії, 5%. Метью Ньюмен пояснює це тим, що італійські жінки мало працюють на роботах, які вимагають низької кваліфікації, а відповідно і мало оплачуються. З іншого боку, менше половини італійських жінок працюють поза хатою, що також є одним з найнижчих показників у Європі.

Директиви нічого не змінили

Європейська Комісія планує провести освітню кампанію, яка б пояснила джерело проблеми, але деякі політики кажуть, що потрібні законодавчі дії. Голова комітету з прав жінок європейського парламенту Ева-Брітт Свенссон говорить, що попередні директиви ЄС нічого не змінили, тож потрібні свіжі ідеї: «Потрібно прописати це так, щоб дискримінація в оплаті праці не була можлива. Ми можемо зробити багато чого, ми можемо запустити людину в космос. Тож ми повинні бути спроможними створити і таку директиву, яка б працювала на практиці».

На думку євродепутата, ЄС повинен почати з найвищого ешелону, адже наприклад, 97% менеджерів найбільших компаній, це – чоловіки. Тож, наслідуючи досвід Норвегії, країни, яка не є членом Європейського Союзу, де законодавчо встановлені квоти для жінок у керівництві компаній, ЄС може змінити ситуацію. Деякі європейські країни вже ухвалили подібне законодавство, наприклад Франція та Іспанія. Розглядає таку можливість Бельгія.

Речник європейського комісара говорить, що квоти – це саме той шлях, яким збирається рухатися ЄС. І почати доведеться, ледь не з самої Європейської комісії, де лише 9 з 27 комісарів, є жінками.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG