Доступність посилання

ТОП новини

До Білорусі не пускають правозахисників


Київ – У середу до Києва з Білорусі депортували українського експерта з прав людини Максима Кицюка, попередньо протримавши ніч у камері без жодних пояснень. У консульському відділі посольства Білорусі сказали Радіо Свобода, що такого статися не могло. Натомість міжнародні правозахисники заявляють, що подібні випадки в Білорусі далеко не поодинокі.

Член Фундації регіональних ініціатив, правозахисник Максим Кицюк у вівторок виїхав до Мінська для участі в роботі Міжнародної спостережної місії з прав людини. Це громадська організація, створена країнами-членами ОБСЄ для моніторингу дотримання фундаментальних прав людини у Білорусі.

Максим мав завдання отримати інформацію про порушення прав людини, яку зібрали волонтери, проаналізувати її, та включити до звіту Місії. Однак у Білорусі прикордонники зняли його з потягу, заявивши, що він – у списку осіб, в’їзд яких до країни заборонений. Без жодних інших пояснень його ніч протримали за ґратами, не дозволили зателефонувати до українського консула, а на ранок посадили на потяг до Києва.

«Мене вивели з вагону, не пояснивши, як я потрапив до того списку. Обшукали, вилучили телефони. Коли я попросив дозволу зателефонувати консулу, мені відмовили в різкій формі. Мене закрили в маленькій кімнатці метр на півтора, де була лише табуретка, прикручена до підлоги. До ранку я страшенно змерз…» – розповів депортований Максим Кицюк, який у середу повернувся до Києва.

Правозахисник припускає, що до списку персон нон-ґрата білоруська влада могла його внести після того, як Міжнародна спостережна місія з прав людини в Білорусі оприлюднила свій минулорічний звіт із численними фактами порушення прав людини, допущеними урядовими установами цієї країни.

Порушити права депортованого не могли – посольство Білорусі

Радіо Свобода звернулося за роз’ясненнями до Посольства Республіки Білорусь в Україні. Голова консульського відділу посольства Юрій Слука заявив, що подібний інцидент – малоймовірний.

«Ми не володіємо інформацією про депортацію громадянина, про якого ви кажете. Такого випадку не може бути, тому що білоруським законодавством передбачено, що депортований має право повідомити консула упродовж доби. Я сумніваюся, що його десь тримали всю ніч, і не дали можливості звязатися з консулом», – сказав білоруський дипломат.

Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода попросило Міністерство закордонних справ України. Його представники заявили, що про депортацію Кицюка їм нічого не відомо.

Закордонних спостерігачів та експертів із прав людини регулярно не пускають до Білорусі, відрізняються лише засоби, які використовуються для цього, заявив Радіо Свобода помічник керівника Комітету міжнародного контролю за правами людини в Білорусі Михайло Каменєв.

«Значно частіше не дозволяють в’їжджати. Багато правозахисників їдуть із Європи, їм потрібна віза, якої їм не видають. Для представників країн СНД, які не потребують віз, починаються проблеми на кордоні. Виникає запитання: чому списки осіб, яким заборонений в’їзд, не є публічними, і чому тих, кого туди вносять, не попереджають про це до перетину кордону?» – зазначив Михайло Каменєв.

Депортований із Білорусі Максим Кицюк має намір домагатися справедливості. Він уже звернувся із запитами до українського МЗС та Посольства Республіки Білорусь. На думку міжнародних оглядачів, з часу останніх президентських виборів стан дотримання прав людини у цій країні викликає дедалі більше занепокоєння.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG