Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг обсягів експорту зброї: Україна поза межами першої десятки


Київ – Україна вже не входить до чільної десятки світових експортерів зброї. Таким є рейтинг Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру. За останні п’ять років Україна опустилася з 10-го на 12-е місце.

Експерт військових програм Центра Разумкова Олексій Мельник вважає таку зміну в рейтингу несуттєвою. «Я б не робив трагедії з того, що Україна втратила два місця. Порівняно з тим, що Україна втратила в інших рейтингах – свободи слова, наприклад, це не страшно», – переконаний Олексій Мельник.

Рейтинг – авторитетний

За словами Олексія Мельника, дослідження Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру є найбільш авторитетними у своїй сфері. А рейтинг продажу озброєнь характеризує міжнародні потоки постачань основних видів такої продукції (танків, військових кораблів, військової авіації тощо).

За висновками інституту, найбільше зброї Україна за останні п’ять років продала до Азербайджану, Китаю та Грузії. За цей час значні були обсяги українського експорту зброї до Ємену, Пакистану і Росії. Крім цього, Україна експортувала озброєння до Іраку, Єгипту чи низки країн Африки – Чаду, Південного Судану, Екваторіальної Гвінеї, Демократичної Республіки Конго та інших.

Шанси є

Пол Холтом, керівник Програм дослідження постачання зброї Стокгольмського інституту миру, зауважив в коментарі Радіо Свобода, що Україна в останні роки не нарощує об’єми експорту, тому її перегнали інші країни.

«Україна дуже довгий час перебувала в десятці найбільших експортерів зброї. Але зараз деякі країни здійснили певний стрибок і наростили об’єми експорту зброї, а Україна експортує приблизно стільки ж, скільки і в минулі роки. Тому вона змістилася з 10-го на 12-е місце», – пояснив Пол Холтом.

Однак, як стверджують українські експерти, в України є всі шанси знову стати одним зі світових лідерів. Як зазначив Олексій Мельник, торік Україна підписала нові довгострокові угоди про постачання зброї до Індії та Іраку. Продаж зброї саме за цими контрактами може повернути Україну до чільної десятки світових експортерів зброї.

Перші три позиції в рейтингу продажів зброї посідають США, Росія та Німеччина.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG