Доступність посилання

ТОП новини

Сейсмічна хвиля страху


Природний катаклізм в Японії не лише забрав тисячі людських життів, завдав нечуваних руйнувань в цій країні. Він ще й спричинив інформаційну хвилю тривоги та страхів серед мешканців планети. Ми раптом усвідомили, що живемо на тонкій скоринці тверді, під якою лютує магма, здатна будь-якої миті вирватися на поверхню через горловини вулканів, зрушити з місця острови й континентальні плити. Ось і Японія, як стверджують учені, просунулася після останнього землетрусу на 20 метрів на схід. А ще ж вісь планети змістилася на 17 сантиметрів, і час її обертання прискорився на якусь долю секунди.

А далі ми чуємо про неминучу хвилю землетрусів, яка прокотяться услід за японським, по усій землі. Сьогодні заговорили вже й про можливі катаклізми у Криму, на Закарпатті та в Одесі. У Криму, зокрема, деякі українські науковці прогнозують струс землі силою 7 балів, на Закарпатті до 5-ти…

У пошукових системах інтернету у ці дні люди вводять запити і щодо іншого природного явища – періоду так званого «супермісяця». Річ у тім, що 19 березня супутник максимально наблизиться до Землі – нас розділятиме лише 356,5 тисяч кілометрів. І знову ж таки, недоброзичливі прогнозисти від науки пов’язують цю подію із можливими катаклізмами, зокрема й зі зміною клімату. Правда, часом забувають додати, що зближення Землі та Місяця вже відбувалося зовсім недавно – у 2005 році, а в минулому столітті це явище спостерігали тричі – в 1955, 1974, 1992 роках. І світ від того не загинув.

До слова. Лише торік сталися два потужні землетруси – у Чилі та на Гаїті. І вони не мали жодних наслідків для інших континентів. Як не мав особливого впливу на Україну і землетрус 1987 року в Румунії. Добре пам’ятаю той день, бо мешкав у Львові, у дев’ятиповерховому будинку. Від струсу лише загойдалися штори на вікні...

Якщо й слід чогось остерігатися внаслідок катаклізму в Японії – то це економічних потрясінь. Руйнувань зазнала третя економіка світу. Досі ця країна була серед основних фінансових донорів інших держав. Тепер Японія сама потребує допомоги. Фондові ринки лихоманить. Економісти попереджають про загрозу нової економічної кризи.

Уряд Януковича ще й дотепер пояснює стрімке підвищення цін в Україні невдалою економічною політикою «помаранчевих». Тепер можна буде списувати макроекономічні невдачі ще й на землетрус у Японії. А для боротьби із ними – і надалі згортати демократичні свободи у суспільстві.

А щодо 19 березня… Тієї ночі в небі буде повня. І боятися Місяця немає підстав. Краще ним просто милуватися…
XS
SM
MD
LG