Доступність посилання

ТОП новини

Податковий кодекс вдарив по найбідніших – Ляпіна


Податкові зміни, запроваджені в Україні, в першу чергу, б’ють по найбідніших верствах населення, заявила в ефірі Радіо Свобода заступник голови парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна.

«У першу чергу, це відчувають люди. Соціальне напруження буде зростати. Люди будуть залишатися без роботи. Частина людей піде в тінь, буде нелегально торгувати. Але хто такий нелегальний торгівець? Він фактично є суб’єктом, над яким можуть знущатися не лише представники держави, а й кримінальні елементи. Ми просто отримаємо збільшення криміналізації. Я про ці наслідки постійно нагадую. У нас уже були 90-ті. Нелегальний підприємець фактично є прикормом для кримінальної економіки. Не можна до цього штовхати. А по-друге – бюджет також отримає хвилю наслідків. Наприклад, через той же Пенсійний фонд. Хочете взяти з них багато – не отримаєте нічого», – сказала Ляпіна.

Цей висновок підтвердила і екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель. За її словами, надходження лише до Пенсійного фонду Криму за 2010 рік зменшилися на 14 мільйонів гривень, а кількість приватних підприємців на півострові зменшилася на чотири тисячі.

Як раніше заявив президент української сторони польсько-української господарчої палати Олександр Шлапак, лише за один місяць кількість фізичних осіб, які працювали за спрощеною системою оподаткування зменшилася на 206 тисяч.

За даними Державної податкової служби, «спрощенку» на 2011 рік обрали близько мільйона підприємців.
XS
SM
MD
LG