Доступність посилання

ТОП новини

Європейці вітають діалог уряду Криму і Меджлісу кримськотатарського народу


Сімферополь – Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлют Чавушоглу подякував голові Ради міністрів Криму Василю Джарти за особисту участь у вирішенні питання з виділення землі для будівництва Соборної мечеті у Сімферополі, повідомила прес-служба кримського уряду. Пан Чавушоглу вважає, що розв’язання цієї проблеми сприяє зміцненню відносин між етнічними і релігійними громадами регіону. Високо оцінили рішення влади щодо Соборної мечеті і представники Європейської комісії, а також Організації з безпеки та співпраці в Європі.

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлют Чавушоглу в листі Василю Джарти повідомив, що був «радий дізнатися» про те, що Сімферопольська міська рада затвердила виділення землі мусульманському співтовариству Криму для будівництва Соборної мечеті. Пан Чавушоглу вважає, що підтримка Василя Джарти в успішному вирішенні цього питання «була вирішальною». Раніше він зазначав, що діалог між владою і представниками кримських татар є важливим елементом безпеки регіону.

У лютому нинішнього року після 7 років заборон і зволікань Сімферопольська міськрада дала фактичний дозвіл Духовному управлінню мусульман Криму на спорудження Соборної мечеті Джума-джамі. Третього березня прем’єр-міністр автономії Василь Джарти, муфтій мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєв і лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заклали на місці будівництва мечеті перший камінь і капсулу з посланням до нащадків.

Діалог влади Криму і Меджлісу кримських татар привітав і голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра. Про це дипломат заявив нещодавно на зустрічі з лідером Меджлісу Мустафою Джемілєвим. Як повідомила прес-служба Меджлісу, пан Тейшейра зазначив, що він та інші співробітники Представництва ЄС в Україні «із задоволенням стежили за останніми повідомленнями з Криму, що свідчать про встановлення діалогу між кримською владою і Меджлісом».

Позитивно оцінили позицію кримської влади щодо проблем репатріантів і радники Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин, які днями побували в Криму і мали зустріч із лідерами кримських татар. За повідомленням прес-служби Меджлісу, Клеменс Бюшер і Вінсент де Грааф від імені Верховного комісара ОБСЄ висловили побажання кримськотатарському народу і кримському населенню загалом щасливо завершити спорудження Соборної мечеті.

Представник Меджлісу: похвала європейців – лише аванс

Керівник відділу зовнішніх зв’язків Меджлісу Алі Хамзін каже, що реакція європейців на розвиток ситуації в Криму цілком зрозуміла та очікувана – вони оцінили загалом «європейський підхід» кримської влади.

«Вирішення питання щодо Джума-джамі в Сімферополі сталося завдяки зусиллям прем’єр-міністра Криму Василя Джарти. І все ж, тут слід побачити спробу розв’язання такої важливої і складної проблеми в рамках європейських стандартів. Це дуже важливо і це треба вітати. Що, втім, ми і спостерігали, коли Представництво Єврокомісії в Україні, ОБСЄ, а також президент Парламентської асамблеї Ради Європи – всі вітали цей крок», – зазначив Алі Хамзін.

Разом з тим, він вважає, що висока європейська оцінка дій кримської влади – є певним авансом. Адже ще потрібні такі ж її зусилля для розв’язання за європейськими стандартами земельних, мовно-культурних і політико-правових проблем кримськотатарського народу і всього кримського суспільства.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG