Доступність посилання

ТОП новини

Хто представляє Лівію?


Лівійський лідер Муаммар Каддафі в черговий раз запевняє в своїй перемозі
Лівійський лідер Муаммар Каддафі в черговий раз запевняє в своїй перемозі

Прага – Від моменту, коли лівійський диктатор Муаммар Каддафі почав бомбардувати власне населення, лідери країн світу відмовили йому в легітимності і закликали його відійти від влади. Проте визнати опозицію легітним представником лівійського народу наважилася тільки Франція. Що гальмує рішення західних лідерів?

Якщо з Муаммаром Каддафі світова спільнота знайома вже протягом понад 40 років його перебування при владі в Лівії, то про опозицію ще донедавна не було відомо практично нічого. Вперше на міжнародній арені представники повстанців з’явилися під час нещодавньої зустрічі Групи восьми.

Група восьми не дійшла згоди щодо Лівії
Тоді, 7 березня, делегація повстанців зустрілася з державним секретарем США Гілларі Клінтон. Адміністрація президента Барака Обами призначила спеціального посланника для зв’язку з повстанцями. Подібний крок зробив і ЄС.

Однак однієї зустрічі може виявиться замало для офіційного визнання, вважає Шахшанк Джоші, британський експерт із Лондонського королівського інституту об’єднаних служб.

«Ми знаємо кілька фігур у найвищому ешелоні. Відомо, наприклад, що на найвищому рівні в діях повстанців бере участь колишній міністр внутрішніх справ. Здається, що йому підпорядковується близько тисячі офіцерів спецслужб. Також серед повстанців і колишній міністр юстиції. Але ми не знаємо, хто там за що відповідає, як вони співпрацюють із лідерами племен і чи вони мають спільні позиції щодо військових цілей і мирного устрою», – каже фахівець.

Захід не хоче допомагати вихідцям із режиму і тим, хто програє


Колишній міністр юстиції Лівії Мустафа Абдель-Джаліл
Однією з ключових фігур опозиції є згаданий колишній міністр юстиції Мустафа Абдель-Джаліл. Він пішов з посади через п’ять днів після початку повстання. За його словами, він не погоджувався з застосуванням сили проти демонстрантів. Після цього він переїхав на схід країни, в місто Бенґазі, де він заснував перехідний уряд, який складається з 30 цивільних та військових. Цей уряд взяв на себе відповідальність за забезпечення порядку в районах, які контролюють повстанці.На думку британського аналітика, на Заході не дуже б хотіли бачити лідером нової лівійської влади людину, яка працювала в системі влади Каддафі.

Повстанці в паніці відступають від наступу урядових військ із Адждабії до Бенгазі
Іншою значною причиною коливань на Заході є те, що повстанці нині зазнають одну поразку за другою, зауважує експерт римського Інституту міжнародних відносин Жан-П’єр Дарні.

«Минулого тижня повстанцям був сенс надавати військову допомогу, бо вони вигравали. Нині ніхто не хоче допомагати стороні, яка програє. Це шлях в нікуди. Тому це викликає занепокоєння», – каже він.

На думку експертів, тиснути на Каддафі зараз є більш виграшною стратегією, ніж допомагати повстанцям. Серед методів тиску є і прямі дії, такі, як санкції, і погроза застосування зони заборони польотів над Лівією.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG