Доступність посилання

ТОП новини

Перед новим подорожчанням газу регіонали згадали про «зраду» Тимошенко


Київ – У четвер депутати так і не змогли ухвалити зміни до регламенту, щоб запровадити систему голосування, яка б унеможливила голосування депутатів за колег. Натомість депутати ухвалили рішення про своє забезпечення і утворили нову слідчу комісію, яка має з’ясовувати обставин підписання газових угод за часів Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Як представники влади, так і опозиції заявляють, що основною функцією комісії буде інформаційна.

Чотирьох голосів не вистачило для того, щоб ухвалити рішення про сенсорну систему голосування, яка унеможливлює голосування одного депутата за інших. Депутати відправили відповідну постанову на доопрацювання.

Депутат-нашоукраїнець Арсеній Яценюк, який ініціював запровадження сенсорної системи голосування, вважає, що ніяких змін до регламенту з цього приводу не буде. Проте голова регламентного комітету, регіонал Володимир Макеєнко запевняє, що відповідне рішення ухвалять вже найближчим часом. За його словами, зараз юристи виписують зміни до регламенту – що таке сенсорне голосування.

Із кошторисом вирішили не зволікати

Відповідаючи на звинувачення, голова регламентного комітету зазначив, що Арсеній Яценюк, перебуваючи на посаді спікера, міг би запровадити сенсорну систему голосування своїм розпорядженням.

«Яценюк мав такі повноваження, а в чинного Голови Верховної Ради таких повноважень нема», – зауважив Володимир Макеєнко.

Натомість Верховна Рада ухвалила цьогорічний кошторис на своє утримання у розмірі 980 мільйонів гривень. Депутати збільшили витрати порівняно з минулим роком приблизно на 70 мільйонів гривень, як було сказано, «відповідно до індексу інфляції».

Одним із найсуперечливіших питань порядку денного стало створення парламентської слідчої комісії, яка має розслідувати обставин підписання газових угод за часів Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Комісія має перевірити газові контракти щодо наявності ознак державної зради у сфері економічної безпеки України. Головою комісії стала депутат-регіонал Інна Богословська, яка за прем’єрства Тимошенко вже очолювала подібну комісію.

Розслідуванню забезпечать інформаційний простір

Натомість депутати від «БЮТ-«Батьківщини» заявляють, що комісія створюється всупереч регламенту, а головна мета її діяльності – виправдати провали в енергетичній політиці чинної влади. «Треба зараз виправдати, чому треба підвищувати ціну на газ, – каже депутат-б'ютівець Сергій Сас. – А тому треба ще раз обгадити тих, хто був при владі раніше».

Член регламентного комітету депутат-нашоукраїнець Юрій Гримчак вважає, що головне завдання комісії – створення інформаційного галасу. «Якщо б хотіли серйозної розмови, то пані Богословську туди б на гарматний постріл не підпустили б», – іронізує він.

Голова регламентного комітету депутат-регіонал Володимир Макеєнко зазначає, що однією з головних задач парламентської слідчої комісії є інформування суспільства.

«Ми ж не Генеральна прокуратура, – зауважує він. – Слідча комісія дає можливості забезпечити інформаційний простір, як мінімум. Щоб через вас, шановні засоби масової інформації, люди знали більше правди».

Між тим, дискусія між Юлією Тимошенко та Інною Богословською має відбутися в п’ятницю у прямому ефірі телеканалу «Інтер».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG