Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми вкладників «Родовід банку» обіцяють вирішити в «Укрексімбанку»


Київ – Цього тижня влада обіцяє вирішити проблеми вкладників одного з проблемних банків – «Родовід». Між тим експерти відзначають, що зрушити з місця справу зі своїми заблокованими депозитами вони змогли завдяки акції протесту і радять вкладникам інших проблемних фінансових установ активніше відстоювати свої права.

Уряд вирішив перевести вклади з проблемної фінансової установи до державного «Укрексімбанку».

Це сталося невдовзі після того, як вкладники «Родовід банку» на знак протесту перекрили рух вулицею, якою мав рухатися президентський кортеж. Таким чином вони висловили своє обурення тим, що в центральному офісі банку їм не могли видати навіть по 150 гривень із їхніх вкладів. Відтак бійці міліцейського спецпідрозділу мали звільнити проїзд, а Кабмін та Нацбанк почали швидко шукати вирішення проблеми.

Фінансовий експерт Олексій Капустинський зазначає, що попередні обіцянки розв’язати проблему з вкладами не були виконані.

«Якщо це буде реалізовано так, як воно анонсується, то це буде дуже позитивне явище. Але впевненості в цьому немає», – каже він.

Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності депутат-комуніст Євген Царьков звертає увагу, що роботу «Родовід банку» не вдалося налагодити навіть після його рекапіталізації за рахунок державних коштів.

«Скоріш за все, його капіталізація з державної позиції була штучною, і його використовували як велику яму для відмивання коштів. Якби прокуратура провела аудит, скільки в «Родовід» було влито грошей і скільки звідти пішло у вигляді вкладів, то всі зрозуміють, що там фінансові махінації були», – каже Царьков.

Банківське лобі утримує позиції

Фінансовий експерт Олексій Капустинський зазначає, що в Україні залишається ще чотири банки, які не можуть повернути громадянам внески. За його словами, «щодо кожного з цих банків діє окрема схема вирішення проблеми з вкладниками».

Євген Царьков радить вкладникам проблемних банків активніше відстоювати свої права.

«У нас сьогодні законодавство, яке дозволяє банку з вкладниками грати в рулетку. Причому більше переваг у грі має банк», – зазначає він.

Минулого тижня у Верховній Раді розглядався опозиційний законопроект, який передбачав посилення відповідальності банків за невидачу чи затримання видачі вкладів громадян. Проте він не набрав необхідної кількості голосів.

Євген Царьков такий результат пояснює тим, що банківське лобі має в парламенті вельми міцні позиції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG